zaloguj się | nie masz konta?! zarejestruj się! | po co?
rockmetal.pl - rock i metal po polsku sobota, 22 listopada 2014

recenzja: Anathema "The Silent Enigma"

21.10.1997  autor: rick
okładka płyty
Nazwa zespołu: Anathema
Tytuł płyty: "The Silent Enigma"
Utwory: Restless Oblivion; Shroud of Frost; ...Alone; Sunset of the Age; Nocturnal Emission; Cerulean Twilight; The Silent Enigma; A Dying Wish; Black Orchid
Wykonawcy: John Douglas - instrumenty perkusyjne; Duncan Patterson - gitara basowa; Daniel Cavanagh - gitara; Vincent Cavanagh - wokal, gitara
Wydawcy: Metal Mind Productions, Music For Nations, Peaceville Records
Rok wydania: 1995
Subiektywna ocena (od 1 do 10): 9

Otacza mnie duszna ciemność, naelektryzowane do granic możliwości mroczne powietrze rozświetlają błyskawice na odległym horyzoncie, niski pomruk wyładowań powoli zbliża się do mnie... Oddycham ciepłą wilgocią, muszę walczyć o każdy metr, o każdy krok, zmęczenie i wiatr, ciemność, pioruny, duszno, gorąco, mrok... Dookoła mnie rozpościerają się połacie wolnej przestrzeni, mimo to czuję, że zaczyna brakować mi miejsca. Nie mogę oddychać, mrok, burza, potężna i bezlitosna w swym ogromie burza...

Już tu jest, przerażający ryk i oślepiająca jasność zwalają mnie z nóg. Wtulam głowę w lepką już glinę, obok walą się drzewa. Nie mogę się bać, myśli zostały zmiażdżone. Nie odróżniam kolejnych wyładowań, zlały się w jeden huk i blask... Mija wieczność, zaczynam odróżniać poszczególne dźwięki, udało mi się otworzyć oczy... Burza odeszła, ale wcale nie oddycha się łatwiej, nadal jest parno, zbliża się kolejna chmura...

"The Silent Enigma" to według mnie najlepsza płyta zespołu, ukoronowanie pierwszego etapu istnienia Anathemy. Stonowane dźwięki, tworzone pojedyńczymi muśnięciami strun, powoli budują specyficzny nastrój. Następujący kilka chwil później metalowy hałas potęguje wrażenie niesamowitości. Dźwięk łagodnieje, nie zmniejsza się jednak napięcie, które postawiło pionowo wszystkie włosy na mojej głowie. Brud głosu Vincenta Cavanagha doskonale współgra z brzmieniem gitar, jego krzyk jest pełen ekspresji. W "Alone" słychać żeński głos, a recytację w "Shroud Of Frost". Orkiestrowe aranżacje, tworzone przez Daniela Cavanagha, zwykle grającego na gitarze, wykraczają poza rockowe standardy. Wszystkie te elementy składają się na doskonałą pod każdym względem całość, zapadają w pamięć i zmuszają do ciągłego wracania do tej płyty.

Czy każdy powinien pobiec do sklepu i kupić tę płytę? Nie wiem. Na pewno jednak osoby, którym nieobca jest nieco ostrzejsza, rockowa muzyka, nie zawiodą się. Można też uznać Anathemę z "The Silent Enigma" za typowego przedstawiciela doom metalu - jeśli ktoś chciałby dowiedzieć się jak brzmi spokojniejsza odmiana hałasu, również polecam.

P.S. Powyższa recenzja ukazała się w papierowym "HiFi i muzyka", numer styczen 1998.

Komentarze
Dodaj komentarz »
re: Anathema "The Silent Enigma"
bbking (gość, IP: 85.193.199.*), 2014-07-15 19:33:30 | odpowiedz | zgłoś
fakt, opus magnum tego zespołu. Świetne jest jeszcze wcześniejsze ep "Pentecost III", lecz The Silent Enigma to klasyka klasyki, bez słabych punktów, dzieło doskonałe.
re: Anathema "The Silent Enigma"
Wolrad (wyślij pw), 2014-07-11 22:57:23 | odpowiedz | zgłoś
Największe dzieło Anathemy. Ten niesamowity klimat, którego już nie powtórzyli na następnych płytach. Jedna z najlepszych płyt doom w historii, może nawet najlepsza. Pózniej zespoł skręcał coraz bardziej w kierunku klimatycznego, ale zdecydowanie lżejszego rocka.
re: Anathema "The Silent Enigma"
pik (gość, IP: 83.9.17.*), 2014-07-12 17:31:33 | odpowiedz | zgłoś
to już klasyka doom metalu, podobnie jak ''Serenades'' z Darrenem, no cóż na tej płycie (TSE) Vincent nie potrafił jeszcze śpiewać ;) ech znam te krążki na pamięć, każdy dżwięk, każdy tekst.. na pewno jeszcze nieraz do nich wrócę, ale nie teraz.
re: Anathema "The Silent Enigma"
Osservatore (gość, IP: 188.122.20.*), 2014-07-12 21:03:11 | odpowiedz | zgłoś
To właśnie jest najgorsza część tej muzyki - wokaliści, którzy nie umieją śpiewać :/

Ale i tak kiedyś bardzo lubiłem ten album.
re: Anathema "The Silent Enigma"
Wolrad (wyślij pw), 2014-07-14 22:30:39 | odpowiedz | zgłoś
Moim zdaniem wokal jest dobry. Owszem nie jest tak dopracowany jak na Judgement i kolejnych płytach. Vincent na The Silent Enigma dopiero rozpoczynał karierę wokalisty.
Ale wokal na tej płycie idealnie wpasowuje się do cięższej i mroczniejszej muzyki. Jest depresyjny dokładnie jak powinien być. W spokojniejszych partiach słychać styl Roberta Smitha z The Cure.
A zauważyłeś Piku, że utwór A dying wish ma ten sam motyw przewodni jak kawałek Alma Mater kapeli Monspell z wiadomej płyty?
re: Anathema "The Silent Enigma"
RadomirW (gość, IP: 193.219.114.*), 2014-07-15 14:23:44 | odpowiedz | zgłoś
Spokojne partie wokalne to nie żaden Robert Smith ale rip off Tomka Warriora z Celtic Frost z czasów Into the pandemonium. To jest właśnie najsłabszy element tej doskonałej płyty - Vincent nie miał jeszcze swojego stylu czystego śpiewania, który się pojawił dopiero na kolejnej płycie Anathemy. Obok Judgement jest to najlepsza płyta Anathemy chociaż Pentecost III i Eternity niewiele im ustępują.
re: Anathema "The Silent Enigma"
Wolrad (wyślij pw), 2014-07-15 21:00:53 | odpowiedz | zgłoś
Tak, rzeczywiście jest to raczej bliskie barwy wokalisty Celtic Frost z lat 80-tych. Ale ja tej grupy mało słuchałem, więc od razu narzuciło mi się porównanie do innego wspaniałego Anglika, czyli Smitha. Wiadmo, że w rocku częste są zapożyczenia, a taki jeden z Katatonii, gdy usłyszy gdzieś dobry motyw wokalny to szybko sam stosuje :) (nie tylko z The Cure).
Ale nie ujmuje to wartości The Silent Enigma, która pozostaje wspaniałą płytą.
re: Anathema "The Silent Enigma"
DrJeep (wyślij pw), 2014-07-24 12:32:52 | odpowiedz | zgłoś
TG Fischer, owszem wspaniały, ale Anglik?! No chyba, że go Robert adoptował, dawno się z chłopakami nie widziałem ;-)
re: Anathema "The Silent Enigma"
Wolrad (wyślij pw), 2014-07-24 19:32:27 | odpowiedz | zgłoś
Czemu gość z Celtic Frost miałby być Anglikiem? Napisałem, że Robert Smith i Vincent Cavanagh to Anglicy. Trudno, żeby
Cavanagh nie znał The Cure, skoro całe pokolenia muzyków i fanów wychowały się na tej muzyce.
re: Anathema "The Silent Enigma"
pik (gość, IP: 83.31.149.*), 2014-07-15 15:03:41 | odpowiedz | zgłoś
zauważyłem, niejaki Anselmo (ale nie ten z Pantery) również ;)
« Nowsze
1

Oceń płytę:

Aktualna ocena (466 głosów):

 
 
85%
+ -
Jak oceniasz płytę?

Materiały dotyczące zespołu

Lubisz tę plytę? Zobacz recenzje

Metallica "Death Magnetic"
- autor: Ugluk

Tiamat "Wildhoney"
- autor: Miki(S)
- autor: Raf

My Dying Bride "The Light at the end of the World"
- autor: Margaret
- autor: Miki(S)
- autor: Gollum

Burzum "Hvis Lyset Tar Oss"
- autor: Aranath

Cradle Of Filth "Dusk and Her Embrace"
- autor: szalony KaPelusznik
- autor: Shagrath
- autor: Margaret

Napisz recenzję

Piszesz ciekawe recenzje płyt? Chcesz je publikować na rockmetal.pl?

Zgłoś się!
Czy prawdziwemu fanowi rocka i metalu wypada chodzić do teatru?