zaloguj się | nie masz konta?! zarejestruj się! | po co?
rockmetal.pl - rock i metal po polsku poniedziałek, 10 sierpnia 2020

recenzja: Iron Maiden "Powerslave"

20.05.2002  autor: Woland
okładka płyty
Nazwa zespołu: Iron Maiden
Tytuł płyty: "Powerslave"
Utwory: Aces High; 2 Minutes to Midnight; Losfer Words (Big Ora); Flash of the Blade; The Deullists; Back in the Village; Powerslave; Rime of the Ancient Mariner
Wykonawcy: Bruce Dickinson - wokal; Steve Harris - gitara basowa; Adrian Smith - gitara; Dave Murray - gitara; Nicko McBrain - instrumenty perkusyjne
Rok wydania: 1984
Subiektywna ocena (od 1 do 10): 7

Mimo iż Iron Maiden darzę wielkim sentymentem, nad recenzją "Powerslave" nie będę się długo rozwodził. Płyta ta nie różni się wielce od poprzednich i następnych dokonań zespołu, jednak uważam ją za jedną z lepszych i zarazem ulubionych przeze mnie.

"Powerslave" jest bardzo żywiołowym albumem, co spowodowane jest brakiem jakiejkolwiek ballady typu "Children Of The Damned" czy "Afraid To Shoot Strangers". Do tego dochodzą oczywiście typowe gitarowe "gonitwy" - płyta jest naprawdę szybka. Jednakże "Powerslave" nie wnosi niczego nowego do muzyki Iron Maiden (może i dobrze!), to wszystko już gdzieś było...

Dla fanatyka Iron Maiden będzie to kolejna boska płyta ulubieńców. Dla antagonisty kolejny twór podobny do poprzednich i następnych. A dla mnie jest to po prostu świetny, brawurowo zagrany krążek, typowy dla New Wave Of British Heavy Metal.

Komentarze
Dodaj komentarz »
re: Iron Maiden "Powerslave"
qaqaqaqaqaq (gość, IP: 84.205.7.*), 2016-04-23 19:03:37 | odpowiedz | zgłoś
Szkoda, że numer tytułowy to plagiat. Prócz tego fajny album.
re: Iron Maiden "Powerslave"
Thrash Lover (gość, IP: 188.122.20.*), 2016-04-24 22:55:13 | odpowiedz | zgłoś
Plagiat czego?
re: Iron Maiden "Powerslave"
Bungo (gość, IP: 149.156.110.*), 2016-04-25 10:09:52 | odpowiedz | zgłoś
No, może bardziej autoplagiat...
Samson - Riding With The Angels
re: Iron Maiden "Powerslave"
Thrash Lover (gość, IP: 194.11.254.*), 2016-04-26 10:17:11 | odpowiedz | zgłoś
Posluchalem fragmentu i zadnego plagiatu nie slysze.
re: Iron Maiden "Powerslave"
Bungo (gość, IP: 149.156.110.*), 2016-04-26 10:27:39 | odpowiedz | zgłoś
Aaa, z pamięci wrzuciłem plagiat 2mtm, zamiast powerslave. Też Samson, ale mi się zapominał tytuł ;-)
re: Iron Maiden "Powerslave"
RippR
RippR (wyślij pw), 2016-04-26 10:54:01 | odpowiedz | zgłoś
Gubisz się w zeznaniach, ale pomogę:). Przesłuchaj główny riff "2 Minutes" i porównaj z "Evil" Mercyful Fate, płyta Melissa. Sam początek. Później jeszcze puść sobie "Wicker Man" i porównaj z numerem pt. "Running Wild" Judas Priest.

Nie nazwałbym tego plagiatem, raczej zbieżność przypadkowa.
re: Iron Maiden "Powerslave"
gość niedzielny (gość, IP: 84.205.7.*), 2016-05-07 10:03:57 | odpowiedz | zgłoś
"Powerslave" jest cholernie podobny do "Back street kids" BS :) Moim zdaniem zerżnęli.
re: Iron Maiden "Powerslave"
...... (gość, IP: 84.205.7.*), 2016-05-07 19:44:11 | odpowiedz | zgłoś
B.Sabbath "Back street kids"
Ale recenzja
Endriu (gość, IP: 83.20.226.*), 2010-09-29 23:32:48 | odpowiedz | zgłoś
Jak autor ma serwować taką garść wypocin i nazywać to recenzja...to niech lepiej zatrzyma swoje "literackie" przemyślenia dla siebie, bo takie "twory" jedynie zaniżają wartość tej strony.
Autor recenzji się straaasznie wysilił
celibejtor (gość, IP: 83.27.71.*), 2010-02-26 15:59:26 | odpowiedz | zgłoś
Te kilka linijek tekstu to stanowczo za mało by wypowiedzieć się na temat płyty, a poza tym ocena wskazuje że autor na siłę starał się być obiektywny. Płytka choć jest faktycznie trochę nierówna zasługuje na ocenę w granicach 9 bo znalazły się na niej szlagiery, które powinien znać każdy kto uważa się za wielbiciela rocka i jeszcze jest tam taki dość mało znany utwór "The Duelist" z jednymi z najlepszych solówek jakie panowie H i Dave kiedykolwiek spłodzili.
« Nowsze
1

Oceń płytę:

Aktualna ocena (870 głosów):

 
 
92%
+ -
Jak oceniasz płytę?

Materiały dotyczące zespołu

Lubisz tę plytę? Zobacz recenzje

Metallica "Master Of Puppets"
- autor: Tomasz Kwiatkowski
- autor: Qboot

Black Sabbath "Paranoid"
- autor: Elwood

Napisz recenzję

Piszesz ciekawe recenzje płyt? Chcesz je publikować na rockmetal.pl?

Zgłoś się!
Czy słuchając rocka i metalu jesteś w stanie odróżnić partie poszczególnych instrumentów?