zaloguj się | nie masz konta?! zarejestruj się! | po co?
rockmetal.pl - rock i metal po polsku niedziela, 26 września 2021

recenzja: Black Sabbath "Heaven And Hell"

5.05.1998  autor: @dam
okładka płyty
Nazwa zespołu: Black Sabbath
Tytuł płyty: "Heaven And Hell"
Utwory: Neon Knights; Children Of The Sea; Lady Evil; Heaven And Hell; Wishing Well; Die Young; Walk Away; Lonely Is The Word
Wykonawcy: Ronnie James Dio - wokal; Tony Iommi - gitara; Geezer Butler - gitara basowa; Bill Ward - instrumenty perkusyjne; Geoff Nicholls - instrumenty klawiszowe
Wydawcy: Warner Bros.
Premiera: 1980

Black Sabbath przedstawiać nie muszę, tym bardziej, że niebawem (10 czerwca 1998) odbędzie się ich koncert w Katowicach, w oryginalnym składzie (np. Ozzy na wokalu, Geezer na basie, itd.). "Heaven And Hell" to typowy hard rock z cięższymi elementami (dlatego określono go mianem Heavy Metal). Usłyszeć można także elementy klawiszowe, solówki na basie (wysoki poziom, również i całej reszty muzyków z Black Sabbath, jak wiadomo), często nawiązania do jazzu, czy bluesa - typowa klasyka. Dlatego polecam również, zarówno tym starym metalowym "wyjadaczom", jak też zupełnym nowicjuszom. Klasyka, dla niektórych może zbyt lekkie, lecz przecież tak na początku wyglądał metal... Ogólnie mówiąc: stare ale jare!

Przeczytaj: recenzja autorstwa Pawła Kuncewicza.

Komentarze
Dodaj komentarz »
re: Black Sabbath "Heaven And Hell"
wac
wac (wyślij pw), 2013-06-20 16:22:22 | odpowiedz | zgłoś
fajna recenzja, bardzo fajna
re: Black Sabbath "Heaven And Hell"
Christophoros
Christophoros (wyślij pw), 2013-06-20 17:09:37 | odpowiedz | zgłoś
Aż dziw, że nikt na fejsie nie udostępnił ;D na rockmetal czasem są takie 'kfiatki' z dawnych czasów, niestety :)
o recenzji
rodolfo (wyślij pw), 2012-03-12 14:30:51 | odpowiedz | zgłoś
Recenzja jest znakomita! Polecam zresztą wszystkie prace tego autora. Nie chrzani niepotrzebnych farmazonów, stawia raczej na krótką formę. Najwięcej miejsca poświęcił płycie "Overlord - demo'95", gdzie stwierdził, że klawiszowiec naśladuje podkłady z Róż Miłości (1996). Wiele recenzji z lat 90. na tej stronie niszczy, wbrew różnym złośliwym sugestiom, nie usuwajcie ich.
to sie nazywa
boleń (gość, IP: 77.237.16.*), 2012-03-08 13:01:21 | odpowiedz | zgłoś
lakoniczna wypowiedz; fajnie jak w recenzji obywa sie bez wodolejstwa no ale to cos to pisane bylo chyba na kolanie w tramwaju ;P
Apel
Mikele (gość, IP: 81.18.212.*), 2012-03-08 11:52:35 | odpowiedz | zgłoś
Przyłączam się do apeli o systematyczne recenzowanie dorobku Black Sabbath po tym, jak zobaczyłem tę recenzję. Tylko niech będzie to zrobione z polotem i kompetentnie. To powinien być ktoś, kto siedzi w tej muzie od urodzenia i nie zamyka się na pierwszy okres ich twórczości.
''pikna'' recka:)
winterrrrr (gość, IP: 83.31.75.*), 2010-11-10 11:55:38 | odpowiedz | zgłoś
no naprawde, antyrecenzja nr.1 na rockmetalu.. chyba że ktoś widział jeszcze gorszą ;) a płyta oczywiście wybitna.. obok ''jedynki'', Paranoid, MoR i SBS moja ulubiona Sabbsów bo przede wszystkim uwielbiałem ich ze ''skrzekiem'' Ozzy'ego ;p
komentarze po 11 latach
dirayk (gość, IP: 212.76.37.*), 2010-01-31 17:50:00 | odpowiedz | zgłoś
Komentarze na rockmetalu włączyli w 2009, może 2008 roku. Jest też dużo komentarzy z 2010. To znaczy, że komentujecie recenzję po 11-12 latach od jej opublikowania. "Obrazki antyspamowe", wszyscy święci, w 1998. Sołtys internet we wiosce podłączył pół roku temu i myśli się że tak to wyglądało zawsze? Urzekająca również jest wiara komentujących w to, że ich komentarze są czytane przez adresata. Już modlitwy w kościołach prędzej są słuchane. ;)
Dramat
Verghityax (wyślij pw), 2010-01-31 16:16:01 | odpowiedz | zgłoś
Dramat, jak wszystkie "recenzje" tego autora. Powinny zostać usunięte, bo wstyd tu trzymać coś takiego.
Recenzja to jedno
julio (gość, IP: 195.74.48.*), 2010-01-16 02:25:47 | odpowiedz | zgłoś
ale kim są goście z rockmetal.pl, że ją zamieścili? Chyba że każdy tekst, nawet taki jak ten, zostaje zamieszczony po wypełenieniu jedynie rubryki z obrazkiem antyspamowym.
zgadzam się
SabbathFan (gość, IP: 193.239.126.*), 2009-05-08 21:10:56 | odpowiedz | zgłoś
kurcze , zapo,niałem napisać coś o recenzji : ^&^*%#!@#!...
« Nowsze
1