zaloguj się | nie masz konta?! zarejestruj się! | po co?
rockmetal.pl - rock i metal po polsku piątek, 6 grudnia 2019

recenzja: Therion "Gothic Kabbalah"

5.12.2008  autor: Kępol
okładka płyty
Nazwa zespołu: Therion
Tytuł płyty: "Gothic Kabbalah"
Utwory: Der Mitternachtslowe; Gothic Kabbalah; The Perennial Sophia; Wisdom and the Cage; Son of the Staves of Time; Tuna 1613: momentum excitationis; Trul; Close up the Streams; The Wand of Abaris; Three Treasures; Path to Arcady; T.O.F - The Trinity; Chain of Minerva; The Falling Stone; Adulruna Rediviva
Wykonawcy: Christofer Johnsson - gitara, instrumenty klawiszowe, programowanie; Kristian Niemann - gitara prowadząca, gitara rytmiczna, instrumenty klawiszowe; Johan Niemann - gitara basowa, gitara, gitara akustyczna; Petter Karlsson - instrumenty perkusyjne, gitara, instrumenty klawiszowe, wokal; Mats Leven - wokal, gitara; Snowy Show - wokal; Katarina Lilja - wokal; Hannah Holgresson - wokal
Wydawcy: Nuclear Blast Records
Rok wydania: 2007
Subiektywna ocena (od 1 do 10): 10

Szalenie trudno zachować obiektywizm (o ile w ogóle jest on osiągalny), oceniając płytę ulubionego zespołu, toteż na wstępie zaznaczam: poniższa recenzja bazuje w stu procentach na mojej własnej subiektywnej opinii.

Terminu "zespół" użyłem tutaj celowo, albowiem o ile mistrz ceremonii w 1997 roku uczynił z Bestyji właściwie swój projekt solowy (dobierając sobie muzyków sesyjnych na potrzeby kolejnych wydawnictw), o tyle tym razem dopuścił do głosu osoby, z którymi współpracował przy nagrywaniu płyty. Mówiąc szczerze "Gothic Kabbalah" sprawił, iż przez chwilę zacząłem odnosić wrażenie, że Therion zbliża się do formy funkcjonowania tradycyjnej kapeli. Przecież bracia Neimann grali z panem Christoferem już dziewięć lat, do tego umożliwienie komponowania innym... Wszystko wskazywało na to, że Johnsson nareszcie trafił na właściwych ludzi (czytaj: takich, z którymi chętnie uformowałby cokolwiek stabilnego).

Therion jednak zwierzem nieprzewidywalnym generalnie jest i 18 kwietnia 2008 roku dotarła do mnie, zważywszy na okoliczności, dość zaskakująca informacja, że dowódca na polu chwały został dosłownie sam. Czemu rozpisuję się na ten temat? Ano dlatego, żeby jeszcze raz podkreślić, iż Therion to twór muzyczny o niesłychanie przewrotnym charakterze. Tym bardziej zawartość "Kabały Gotyckiej" ciężko jest oceniać korzystając z tych samych kryteriów, którymi ocenialiśmy wcześniejsze dokonania grupy.

"Gothic Kabbalah" jest albumem na pewno innym, dość nietypowym, przez bardzo wielu skreślonym. Dla mnie natomiast jest to krążek co najmniej wybitny, czasami zastanawiam się, czy przypadkiem nie najlepszy, jaki kiedykolwiek słyszałem. Christofer Johnsson po raz kolejny pokazał, że prawdziwa muzyka nie poddaje się ograniczeniom. Angażując tak doskonałych muzyków, jak Snowy Show, Peter Karlsson, wspomniani bracia obsługujący wiosła czy Mats Leven (stojący za mikrofonem w wyśmienitym projekcie Krux), dokładnie wiedział, co robi i z kim pracuje. Podstawowy skład uzupełniły wokalistki: Katarina Lilja i Hannah Holgersson. Podobno Johnsson przy doborze wokalistów do współpracy za podstawowe kryterium obiera sobie wszechstronność. Tutaj słychać to bardzo wyraźnie. Większość partii wokalnych sprawia wrażenie, jakby zawieszonych gdzieś pomiędzy operowym a rockowym czy metalowym śpiewem. Przy tej okazji warto wspomnieć o warstwie tekstowej. "Gothic Kabbalah" jest bowiem koncept albumem dotyczącym życia i działalności Johannesa Bureusa, człowieka, który posądzany jest o stworzenie specyficznego systemu, łączącego runozofię z numerologią. Czyli jak zwykle tematyka tajemnicza, zawiła i dla zwykłych śmiertelników niedostępna.

Od strony instrumentalnej album to absolutny majstersztyk. Słychać, że muzycy doskonale opanowali techniki gry na swych instrumentach, aczkolwiek nie ma tutaj sztucznego popisu, partie solowe nie są przesadzone, wszystkie smaczki i dźwiękowe wyśmienitości podane są z niesamowitym wyczuciem. I co z tego, że nie jest to album tak ciężki, jak "Lemuria / Sirius B" czy tak podniosły jak "Vovin"? Posłuchajcie chociażby "Son of The Staves of Time", "The Wand of Abaris", "T.O.F - The Trinity" czy wieńczącego dzieło "Adulruna Rediviva". Każdy z tych utworów pokazuje, że za pomocą naprawdę subtelnych środków można z powodzeniem zbudować atmosferę, która po prostu rozsadza słuchacza od wewnątrz, niszczy totalnie, otwiera japę, powoduje opad szczęki. A przecież to tylko namiastka tego, co dzieje się na tym nietuzinkowym wydawnictwie.

Spotkałem wiele opinii, jakoby ten album nie brzmiał, jak krążek Therion. Pytam zatem: jak brzmi krążek Theriona? Dla jednych Therion to "Beyond Sanctorum", dla innych "Lepacca Kliffoth", są i tacy, dla których to "Theli", "Vovin" itd. Dla mnie Therion to projekt genialnego awangardowego muzyka, który kpi sobie z wszelkich muzycznych barier, ciągle rozwijając swój styl, wciąż udowadniając, że ma coś nowego do powiedzenia. "Gothic Kabbalah" tylko tę tezę potwierdza i obyśmy szybko doczekali jego następcy.

Komentarze
Dodaj komentarz »
re: Therion "Gothic Kabbalah"
Wolrad
Wolrad (wyślij pw), 2014-01-17 20:58:09 | odpowiedz | zgłoś
10/10 to można dać wybitnej płycie wybitnego zespołu, a nie najsłabszej płycie zespołu, który gra ewidentnie pod publikę (byle było melodyjnie i łatwo wpadało w ucho)
Najlepsza
nnnnn (gość, IP: 94.75.88.*), 2011-01-08 21:20:23 | odpowiedz | zgłoś
Najlepsza płyta Theriona, mimo że prawie nie ma chórów. Tutaj na 80 minut nie ma złego numeru.
Therion
QNik (gość, IP: 194.30.179.*), 2008-12-19 21:45:05 | odpowiedz | zgłoś
Ghotic kabbalah jest naprawdę dobrze skomponowaną i zagrana pozycją z ciekawymi tekstami. Jednak nie wiem czemu niektóre kawałki trącą mi Abbaą. Może to wina tego ze Therion nagrał jeden z kawałków na płycie Tribute To Abba ;)
Mieli lepsze
wujtruj (wyślij pw), 2008-12-08 16:52:20 | odpowiedz | zgłoś
Zdecydowanie mieli lepsze płyty. Ta jest po prostu mało konkretna, muzyka we fragmentach fajna, ale pozbawiona sensu i celu. Podobają mi się odniesienia do Judas Priest, wokale kobiece - raczej nie. Dałbym tak 6/10, bo nie jest źle, ale też nie genialnie.
...
Raf (gość, IP: 194.9.223.*), 2008-12-05 13:45:19 | odpowiedz | zgłoś
Niestety nie podzielam euforii autora. Poza Der Mitternachtslowe nie znajduję na płycie ciekawych utworów. Sam krążek jest wtórny i zbliża się maksymalnie do granicy kiczu. Majstersztykiem był IMO Deggial do poziomu, którego zespół nie zbliżył się nawet o centymetr na kolejnych płytach. Gothic to signum temporis, że konwencja została maksymalnie napompowana i jest o krok od pęknięcia. Nie wiedzieć, czemu, coraz częściej odnoszę wrażenie, że Chrisowi bliżej do Rubika, niż autorów, z których myśli, że czerpie... Smutne, bo Therion nagrał wiele dobrych, a nawet bardzo dobrych płyt. Gothic z pewnością do nich nie należy
re: ...a mnie się podoba bardzo
tomciopaluch (gość, IP: 83.27.46.*), 2008-12-07 08:26:49 | odpowiedz | zgłoś
uważam, że jest to najlepsza płyta theriona i tyle. Gotyckiej kabały słuchałem prawie rok temu, ale po obejrzeniu na dvd show jaki zrobili w warszawie podoba mi się jeszcze bardziej. Muzycy są po prostu świetni. Mr. Snowy Show, Katarina Lilja - głosy rozkładające mnie na łopatki, a gitara Kristiana Niemmana dobija mnie całkiem (w pozytywnym znaczeniu). Nawet mój 7 letni syn lubi posłuchać kompozycji pana Johnssona. Szacuneczek panie Johnsson.
re: ...a mnie się podoba bardzo
... (gość, IP: 89.76.73.*), 2008-12-07 12:07:31 | odpowiedz | zgłoś
de gustipus non disputandum... są ludzie, których Doda rozwala na łopatki...
re: ...a mnie się podoba bardzo
Radek (gość, IP: 83.27.7.*), 2009-01-27 21:20:33 | odpowiedz | zgłoś
Człowieku otwórz umysł i usłysz piękno tej muzy. Co to musi być ciężka gitara i zniekształcone fuzzem głosy? Gitary tu brzmią metalowo a jednocześnie są lekkie i piękne. A co do Dody - też ładnie śpiewa, tylko piosenki ma tak takie, że zanim rozpocznie śpiewać już człowiek się nudzi.

Oceń płytę:

Aktualna ocena (204 głosy):

 
 
72%
+ -
Jak oceniasz płytę?

Materiały dotyczące zespołu

Lubisz tę plytę? Zobacz recenzje

Marilyn Manson "Antichrist Superstar"
- autor: Ewelina Potocka

Slipknot "Iowa"
- autor: kaRel

Nine Inch Nails "Down in It"
- autor: Kornik

Offspring "Americana"
- autor: RaMoNe
- autor: Jacek R.
- autor: GSB

Serj Tankian "Elect The Dead"
- autor: flanel

Napisz recenzję

Piszesz ciekawe recenzje płyt? Chcesz je publikować na rockmetal.pl?

Zgłoś się!
Którą kuchnię lubisz najbardziej?