zaloguj się | nie masz konta?! zarejestruj się! | po co?
rockmetal.pl - rock i metal po polsku niedziela, 23 lutego 2020

recenzja: Emperor "Anthems to the Welkin at Dusk"

25.08.1997  autor: Bart/2
okładka płyty
Nazwa zespołu: Emperor
Tytuł płyty: "Anthems to the Welkin at Dusk"
Utwory: Al svartr (The Oath); Ye entrancemperium; Thus Spake the Nightspirit; Ensorcelled by Khaos; The Loss and Curse of Reverence; The Acclamation of Bonds; With Strenght I Burn; The Wanderer
Wydawcy: Candlelight Records
Rok wydania: 1997
Subiektywna ocena (od 1 do 10): 10

I oto nadszedł długo oczekiwany najnowszy album Emperora... I trzeba przyznać, że warto było poczekać... Co prawda zmienił się troszkę styl: album jest teraz bardziej zróżnicowany, ale zespół wciąż się rozwija i dopóki czyni to we właściwym kierunku, wypada nam się z tego cieszyć... Inny jest teraz głos Ihsahna, bardziej melodyjny i o wiele łatwiejszy do zrozumienia, a także teksty, tym razem bardziej podobne do typowych tekstów piosenek...

Te osiem utworów na płycie sprawiło, że znów zakochałem się w Emperorze (o ile można się zakochać w czymś co się już kocha.. :)) Szczególnie wspaniały jest "With Strength I Burn"... (ach ten riff...) Już tylko dla tej piosenki warto było kupić album, a przecież jest tam jeszcze siedem innych (także cudownych) kompozycji!! Im dłużej się słucha tej płyty, tym więcej szczegółów się zauważa I tak np.: teraz jestem już przekonany, że 'piski' na końcu "The Loss and Curse of Reverence" nie pojawiły się przypadkiem. Po prostu nic na tej płycie nie jest dziełem przypadku!

Mógłbym jeszcze długo zachwycać się tym albumem, ale zamiast tego wolę go posłuchać, do czego wszystkich namawiam, warto!!!

Komentarze
Dodaj komentarz »
re: Emperor "Anthems to the Welkin at Dusk"
cwiartek
cwiartek (wyślij pw), 2014-01-30 10:32:14 | odpowiedz | zgłoś
drogi CozzY, jestem ciekaw, jak ustosunkujesz się do wokalu na tej płycie
(zważywszy na Twoją wypowiedź pod sound of perseverance).
niby muzyka diametralnie różna, ale wokal to wokal, można go porównać, tym bardziej że Chuckowi na 'sound...' bliżej jest do blackowych zaśpiewów niż klasycznego deathmetalowego growlu.

PS. znów mam jakąś wajchę z przeglądarką i nie wiem, czy mój komentarz w magiczny sposób nie pojawi się dwukrotnie.
re: Emperor "Anthems to the Welkin at Dusk"
Megakruk
Megakruk (wyślij pw), 2014-01-29 16:06:34 | odpowiedz | zgłoś
With Strenght I Burn - qrva, moc!!!!
re: Emperor "Anthems to the Welkin at Dusk"
pik (gość, IP: 79.163.61.*), 2013-08-23 19:54:52 | odpowiedz | zgłoś
bardzo luuuubię ten krążek do dnia dzisiejszego. i wciąz pamiętam video do ''The Loss..''
re: Emperor "Anthems to the Welkin at Dusk"
Staalkyer
Staalkyer (wyślij pw), 2013-08-23 19:42:22 | odpowiedz | zgłoś
jeżeli ktokolwiek z całego tego leśno-piwnicznego towarzystwa zasługuje na miano geniusza to właśnie Ihsahn i chyba nikt więcej mi nie przychodzi do głowy
re: Emperor "Anthems to the Welkin at Dusk"
k. hałas (gość, IP: 95.41.115.*), 2013-08-23 19:33:09 | odpowiedz | zgłoś
Wspaniała płyta, wspaniałe czasy..
re: Emperor "Anthems to the Welkin at Dusk"
Megakruk
Megakruk (wyślij pw), 2013-08-23 17:40:28 | odpowiedz | zgłoś
a co mi tam jeszcze raz sobie skomentuję. ultra panteon, dzieło, nieświęty graal, kryształowa czaszka, dzieło skończone, orgazm, szałm, słow brak - po tylu latach wciąż rozpierdala. "I am The Emperor!!!!!! "Alsvartr (The Oath) + Ye Entrancemprium" najlepsze intro i atak w dziejach tej muzyki.
!!!!!
Megakruk
Megakruk (wyślij pw), 2012-10-02 16:29:20 | odpowiedz | zgłoś
WSIB - tum....taaaa......ta-ra-ra -ra..tum....taaaa....ta-ra-ra-ra.....!!!!
agrhhhh
pik (gość, IP: 79.163.45.*), 2012-10-01 19:14:32 | odpowiedz | zgłoś
dawno nie słuchałem tego... za dawno.
re: agrhhhh
Jontek79
Jontek79 (wyślij pw), 2012-10-01 19:50:33 | odpowiedz | zgłoś
ha a ja niedawno odswiezylem sobie ten album i musze przyznac,ze tak jak wiele lat temu tak i teraz wywoluje u mnie te same odczucia.Ciaryyyyy na plecach.Magia!!!!!!!
3
Starsze »

Oceń płytę:

Aktualna ocena (514 głosów):

 
 
90%
+ -
Jak oceniasz płytę?

Materiały dotyczące zespołu

Lubisz tę plytę? Zobacz recenzje

Mayhem "De Mysteriis Dom Sathanas"
- autor: Haron

Death "The Sound of Perseverance"
- autor: Rock'n Robert
- autor: Sanitarium

Burzum "Hvis Lyset Tar Oss"
- autor: Aranath

Machine Head "The Blackening"
- autor: Mrozikos667

Metallica "Ride The Lightning"
- autor: Lucas Cosac
- autor: Mysiak
- autor: Tomasz Kwiatkowski

Napisz recenzję

Piszesz ciekawe recenzje płyt? Chcesz je publikować na rockmetal.pl?

Zgłoś się!
Czy lubisz kobiecy growl?