zaloguj się | nie masz konta?! zarejestruj się! | po co?
rockmetal.pl - rock i metal po polsku środa, 29 stycznia 2020

recenzja: Seth "Promo 2009"

2.06.2010  autor: Robert "Wisien" Wiśniewski
okładka płyty
Nazwa zespołu: Seth
Tytuł płyty: "Promo 2009"
Utwory: Nightly Kiss; Stranger; Frozen Path
Wykonawcy: Cezar - wokal; Paul - gitara basowa, wokal; Longo - gitara prowadząca; Tom - gitara rytmiczna; Michael - instrumenty perkusyjne
Rok wydania: 2009

Ostatnio nasłuchałem się sporo Nile i jakoś tak grafiki związane z tymże zespołem utkwiły mi w głowie na tyle, że mając przed sobą okładkę recenzowanego Seth pomyślałem - death metal. Troszkę odłożyło to w czasie moją przygodę z tym promosem, bo ekstremalne odmiany metalu dozuję sobie w naprawdę małych dawkach. Oczywiście, gdy płytka zakręciła się w odtwarzaczu, a ja pofatygowałem się o bliższe przyjrzenie się kapelce, wszystko okazało się sporą pomyłką. Seth to zespół, w którym udziela się Cezar (gitara, wokal) z Christ Agony i który jest drugim wcieleniem bandu o nazwie DeiGratia. Jednak z death metalem nie ma to wiele wspólnego.

Cezar najprawdopodobniej potrzebował odskoczni od macierzystego zespołu. I wcale się nie dziwię, bo - mając taki głos - też nie byłbym w pełni usatysfakcjonowany wyłącznie zdzieraniem gardła. Tak czy inaczej frontman Christ Agony udowodnił nie po raz pierwszy, że stać go na więcej i "czysty" śpiew nie jest dla niego tematem tabu. Cezar śpiewa bardzo przyzwoicie zarówno niskie, jak i te wyższe partie, a całość śmiało można nazwać zawodzeniem. Jednak w tym wypadku to słowo nabiera bardzo pozytywnego znaczenia. Jest to bowiem zawodzenie celowe, które perfekcyjnie pasuje do muzyki proponowanej przez Seth. Dzięki temu klimat tych trzech utworów, które znalazły się na demie (i MySpace) stał się jeszcze bardziej melancholijny, mroczny i pełen wręcz namacalnej rozpaczy.

W krótkiej biografii wyczytałem, że zespół wcześniej grywał między innymi covery Metalliki. Tak, tak... Któż tego nie robił? Jednak mam wrażenie, że spora część riffów hołduje właśnie graniu w stylu "Czarnego albumu". Czyli mamy ciężki heavy metal, w którym często pojawiają się nieco bardziej thrashowe riffy. Spodobały mi się również solówki, dodające kawałkom sporej głębi i sprawiającej, że kompozycje, mimo melancholijnego klimatu, zdecydowanie nie są nudne.

Ciężko więcej napisać na podstawie tych trzech numerów, jednak zastanawiam się, czy tego typu grania jestem w stanie słuchać dłużej niż te piętnaście minut z groszami, z których składa się demo. Na dłuższą metę może to być bowiem nieco męczące. No, ale póki co, jestem jak najbardziej na tak.

Komentarze
Dodaj komentarz »
jest nowy materiał
Bary (gość, IP: 83.238.139.*), 2010-09-21 09:49:32 | odpowiedz | zgłoś
dzisiaj zajrzałem na myspace'a setha i z tego co zauważyłem są nowe kawałki, stare też tylko z tym nowym człeniem na wokalu, hmmm całkiem inaczej to wszystko brzmi, ja jak na razie tego nie ogarniam
Wytłumaczenie
mad2010 (gość, IP: 89.167.30.*), 2010-06-04 16:33:09 | odpowiedz | zgłoś
Witam.
Mam przyjemność od jakiegoś czasu być kimś w sensie menadżera grupy Seth.
Wytłumaczę o co biega.
Na Promo 2009 - rzeczywiście śpiewał Cezar (Christ Agony, Moon).
Na chwilę obecną wokalistą Seth jest Ernest. Praca nad nowym materiałem trwa i już niedługo będzie można go usłyszeć.
Pozdrawiam
re: Wytłumaczenie
Wisien (wyślij pw), 2010-06-04 18:28:02 | odpowiedz | zgłoś
Amen.
Od autora:
Wisien (wyślij pw), 2010-06-04 10:24:32 | odpowiedz | zgłoś
Sory ludzie, ale mam płytkę w ręku i tam jest wyraźnie napisane "Cezar-Vocals". Natomiast co do nowego wokalisty Seth, to na MySpace notka o takowym pochodzi z maja tego roku. Natomiast recenzowany materiał to rok 2009.

Cezar śpiewał też na bardzo fajnej płycie Whispers "Passions", którą swoją drogą bardzo polecam.
tak, Cezar!
lucek1985 (gość, IP: 77.253.106.*), 2010-06-03 21:23:34 | odpowiedz | zgłoś
człowieku, a skąd ty się urwałeś? przed nowym wokalistą śpiewał Cezar, więc jednak z Cezarem,Moon czy Christ Agony ten zespół coś wspólnego ma, następnym razem jak będziesz chciał kogoś pouczać to sprawdź trochę w necie, pozdrawiam
???
Powodzianin (gość, IP: 83.20.148.*), 2010-06-03 18:17:06 | odpowiedz | zgłoś
Jaki Cezar ? Jakie zawodzenie ? człowieku skąd ty się urwałeś ? Ten zespół nie ma nic wspólnego ani z Cezarem, ani z Christ Agony czy Moon.
Tak, zgadza się grają thrash metal, dość oldschoolowy, amerykański, z wysoko i mocno brzmiącym vocalem (i tu brawa i szacunek) vocalem obsługiwanym, przez niejakiego Ernesta !!! Jest jeszcze conajmniej kilka zespołów o tej nazwie, jak chociażby francuska black metalowa bestia Seth. Kawałów ci się zachciało ?
Cezar ???
FanDimmu (gość, IP: 79.184.252.*), 2010-06-03 13:31:26 | odpowiedz | zgłoś
Ta recka to chyba żart jakiś. Prima Aprilis 2 miechy temu był koleś. Jaki Cezar na vocalu? Tu śpiewa niejaki Ernest i z Christ Agony, Moon nie ma on nic wspólnego. Facet śpiewa czystym, mocnym i dosyć wysokim głosem, można go umiejscowić obok Flotsamu czy Anthraxu z Belladoną, muza faktycznie czysty thrash z Bay Area, niezłe te 3 kawałki z myspace.
Ale co cię optało z tym Cezarem?
Na szczęście jest FanDimmu, który czuwa ...

Oceń płytę:

Aktualna ocena (83 głosy):

 
 
78%
+ -
Jak oceniasz płytę?

Materiały dotyczące zespołu

- Seth

Lubisz tę plytę? Zobacz recenzje

Unleashed "As Yggdrasil Trembles"
- autor: Kępol

W.A.S.P. "Babylon"
- autor: Robert "Wisien" Wiśniewski

Candlemass "Death Magic Doom"
- autor: Megakruk

The Exploited "Fuck The System"
- autor: ad

Anathema "We're Here Because We're Here"
- autor: Paweł Kuncewicz

Napisz recenzję

Piszesz ciekawe recenzje płyt? Chcesz je publikować na rockmetal.pl?

Zgłoś się!
Czy słuchasz podkastów?