zaloguj się | nie masz konta?! zarejestruj się! | po co?
rockmetal.pl - rock i metal po polsku niedziela, 4 grudnia 2022

recenzja: Wintershadows "Arrakis"

29.05.2000  autor: szalony KaPelusznik
okładka płyty
Nazwa zespołu: Wintershadows
Tytuł płyty: "Arrakis"
Wydawcy: Croon Records
Premiera: 1995
Subiektywna ocena (od 1 do 10): 6

Formacja Wintershadows już niestety (z tego, co wiem) nie istnieje. A szkoda, ponieważ "Arrakis" jest krokiem w dobrą stronę.

To bardzo krótka kaseta - raptem sześć utworów. A co dziwniejsze, większość z nich to utwory instrumentalne. Jedynie dwóm ("The Birds" i "Garden of Sorrow") towarzyszy wokal. Pierwsze skojarzenie jest dość łatwe - Sirrah. Mamy tu skrzypce, klawisze, dwie gitary itd. Wokal to czysty growling - stara szkoła, żaden tam blackowy skrzek. Całe szczęście dla zespołu, jedyna kobieta w kapeli gra na skrzypcach, a nie śpiewa. Dzięki temu zespół ma ostrzejszy wymiar i nie wpada niebezpiecznie w gotyk.

Instrumentalnie kaseta nagrana jest dobrze. Technice muzyków trudno coś zarzucić - nie są to może popisy na miarę Vaia, czy Malmsteena, ale chyba nie o to tu chodzi. Dość dużo tu blackowych patentów w gitarach, w perkusji, ale muzyka zachowuje doomowy charakter. Liryki - dość oklepane i bardzo dobrze, że po pierwsze growling trudno zrozumieć, a po drugie większość utworów jest instrumentalna.

Dzięki przewadze utworów instrumentalnych Arrakis jawi się jakoś lepiej - miło sobie tego posłuchać w tle, w czasie pracy czy nauki.

Komentarze
Dodaj komentarz »
???
Peritus (gość, IP: 89.231.251.*), 2011-07-24 15:08:10 | odpowiedz | zgłoś
Posłuchajcie równie starego rodzimego zespołu Cemetery Of Scream - Melancholy !!!!! Najlepsza ich płyta !!!! Wintershadows i Sirrah są daleko w tyle !!!!!!
re: ???
DrJeep (wyślij pw), 2022-09-30 12:43:36 | odpowiedz | zgłoś
Cemetery Of Scream - Melancholy płyta cudowna, ale z Sirrah by nie przesadzał. ACME płyta wspaniała równa Melancholy, ale tylko pierwsza wersja na kasetach, na CD nawet nie wiem czy to ponowne nagranie, czy remix, ale totalnie skopane. Inna sprawa, że Did Tomorrow Come... jest płytą rewelacyjną, choć to już nieco inna muza.
utowry wintershadows w sieci ?
miarispl (gość, IP: 83.218.97.*), 2010-08-26 11:19:13 | odpowiedz | zgłoś
Czy gdzieś można znaleźć te utwory w sieci zespołu Wintershadows?...
Ja pamiętam ten zespół bardzo dobrze, na przeglądzie zespołów sądeckich wygrali konkurs.. Koncert finałowy po prostu zagrali olśniewająco, byli niesamowitym objawieniem na sądeckiej scenie muzycznej...
re: utowry wintershadows w sieci ?
gruzinnet (wyślij pw), 2010-11-03 22:07:31 | odpowiedz | zgłoś
Szczęśliwie posiadam. Napisz PW.
wintershadows
lovehermadly
lovehermadly (wyślij pw), 2010-02-23 14:08:28 | odpowiedz | zgłoś
Jak dla mnie to brak damskiego wokalu. I szkoda, że zespół zawiesił działalność, bo zapowiadało się nieźle.
re: wintershadows
Ada Sz (gość, IP: 195.136.18.*), 2022-09-28 10:51:55 | odpowiedz | zgłoś
Jest nowa płyta. "Planes of Perception. Cudna

Oceń płytę:

Aktualna ocena (74 głosy):

 
 
66%
+ -
Jak oceniasz płytę?

Materiały dotyczące zespołu

Napisz recenzję

Piszesz ciekawe recenzje płyt? Chcesz je publikować na rockmetal.pl?

Zgłoś się!
Co byś zrobił z dużymi, 40-letnimi, sprawnymi kolumnami głośnikowymi znalezionymi w swoim domu?