zaloguj się | nie masz konta?! zarejestruj się! | po co?
rockmetal.pl - rock i metal po polsku piątek, 15 listopada 2019

recenzja: Black Sabbath "Born Again"

28.04.2010  autor: Paweł Kuncewicz
okładka płyty
Nazwa zespołu: Black Sabbath
Tytuł płyty: "Born Again"
Utwory: Trashed; Stonehenge; Disturbing The Priest; The Dark; Zero The Hero; Digital Bitch; Born Again; Hot Line; Keep It Warm
Wykonawcy: Ian Gillan - wokal; Tony Iommi - gitara; Geezer Butler - gitara basowa; Bill Ward - instrumenty perkusyjne
Wydawcy: Vertigo, Warner Bros.
Rok wydania: 1983
Subiektywna ocena (od 1 do 10): 10

Wraz z odejściem Ozzy'ego Osbourne'a skończył się magiczny i kultowy okres działalności Black Sabbath, co do tego nie ma żadnych wątpliwości. Ale na pewno nie był to koniec rozwoju zespołu i jego muzyki, ba - przynajmniej do pewnego momentu to była druga młodość, nowe życie ("Born Again"?). Szkoda tylko, że ten etap nie został należycie doceniony przez fanów i szerszą publiczność. Bo nie oszukujmy się - Black Sabbath bez Ozzy'ego to już zupełnie inny zespół, a przełom lat 70 i 80 był jednak nienajlepszym czasem dla tego typu muzyki. Co wcale nie oznacza, że Black Sabbath bez swojego "klasycznego" wokalu nie nagrywał znakomitych płyt. Do absolutnego kanonu zaliczają się wszystkie albumy nagrane z Dio (w szczególności pierwszy - "Heaven and Hell" - od którego tak naprawdę rozpoczęła się era "nowoczesnego" podejścia do metalu). Jednak mam wrażenie, że działalność z Dio zyskała uznanie dopiero teraz, czyli prawie po 30 latach, kiedy to "tamten" Black Sabbath powrócił w nad wyraz mocnej formie, ale już pod szyldem Heaven and Hell.

Drugą stronę medalu stanowi jedna jedyna nagrana z Ianem Gillanem na wokalu, bardzo już niestety zapomniana płyta "Born Again". Co należy z miejsca dodać - płyta kompletnie niedoceniona, rzadko już nawet spotykana na półkach muzycznych sklepów.

Sam zresztą odkryłem ją zupełnie niedawno (po ponad 10 latach trzymania na półce!) i posłuchałem raczej z ciekawości (oraz z nadmiaru wolnego czasu oraz totalnego niedomiaru nowych, dobrych płyt), po czym mój stan można było określić już tylko mianem "sporego oszołomienia".

Bo to już nawet nie chodzi o to, że po okresie z Dio muzyka Black Sabbath nabrała jeszcze większego ciężaru i szybkości. Ani o to, że Gillan (to był chyba jego ostatni i zarazem najlepszy etap twórczy: przecież lada moment ukazał się genialny "Perfect Strangers", wiadomo jakiego zespołu) zaśpiewał tutaj, jakby walczył o życie przy akompaniamencie jednych z najlepszych (przynajmniej, jak na tamte czasy) muzyków świata.

Na "Born Again" nie ma ani jednego słabego utworu. "Trashed", "Disturbing the Priest", "Zero the Hero", "Digital Bitch", "Hot Line", "Keep It Warm" - to świetne, kipiące od pomysłów i rewelacyjnych rozwiązań kompozycje, które pod żadnym względem się nie zestarzały. Ich dynamika i moc z miejsca rozkłada na łopatki 70% współczesnych produkcji hardrockowo - heavymetalowych. Zupełnie osobny rozdział stanowi nagranie tytułowe - balladowe, progresywne, z piękną gitarą Iommiego w tle - majstersztyk!

Ktoś mógłby postawić w tym miejscu problem: jaki sens ma dzisiaj pisanie o płycie sprzed 27 lat? Takiej płycie? Odpowiem jednym słowem: przeogromny. Znaleźliśmy się bowiem w momencie, kiedy wytyczające (wypaczające?) nasze gusta muzyczne pisma czy portale postawiły błędną tezę, że owszem Black Sabbath może i jest jednym z najważniejszych zespołów w historii, ale właściwie to liczą się tylko i wyłącznie płyty nagrane z Ozzym. A przecież jest to kompletna bzdura! Pokazała to chociażby reaktywacja z Dio - że utwory zrobione przy jego udziale do dziś dnia trzymają się świetne i brzmią rewelacyjnie. Zresztą wystarczy tylko posłuchać "Heaven and Hell" czy "Mob Rules" - nie inaczej sprawa ma się też z "Born Again". A jeśli ktoś po przeczytaniu tego tekstu po to dzieło sięgnie - uznam to za duży, osobisty sukces.

Komentarze
Dodaj komentarz »
re: Black Sabbath "Born Again"
Wolrad
Wolrad (wyślij pw), 2017-03-30 00:28:43 | odpowiedz | zgłoś
To dla mnie bardzo dobry album,ale nie znakomity, jak płyty nagrane z Ozzym.
Muzyczna zagwozdka i jednocześnie niespodzianka dla fanów.

Pierwsza część albumu mroczna,jakby przypominająca czasy z Ozzym.
Potem zmiana klimatu i mamy hardrockowego poprzednika Guns N' Roses.
Ta rozbieżność zaskakuje, ale też pewnie niepokoi fanów klasycznego brzmienia Sabbsów. Momentami wokal Gillana to męczące piski, ale jako całość bardzo dobry. Dodatkowo te hardrockowe utwory zrobione na luzie są bardzo udane.

Okładka z małym potworkiem jest świetna. Ale te kolory, czy mają coś sugerować? Muzyka w drugiej części płyty odstaje od klimatu horroru.
Dla mnie to taka świetna zabawa zespołu ze słuchaczem. Kupuję to i dla mnie jest to świetne. Pewnie dlatego, że lubię Faith No More, czy Arcturus.
Ale dla typowego diehard pewnie nie do zaakceptowania
Born Again
Michcio (gość, IP: 85.158.139.*), 2010-04-29 10:52:09 | odpowiedz | zgłoś
Tak to prawda, to bardzo dobra płyta. Śmiem twierdzić że nawet lepsza od pierwszych dwóch z Dio (ale gorsza od Dehumanizera).
Ta płyta ma jednak 2 problemy:
1) Histeryczny, przeszarżowany wokal Gillana - niestety niezbyt pasujący do tego rodzaju muzyki. Ian śpiewa tu bardzo dobrze, ale w zbyt męczący sposób.
2) Fatalne brzmienie. To najgorzej brzmiąca płyta BS. Perkusja w ogóle nie ma mocy, werbel brzmi amatorsko...
To już pierwsze płyty z Ozzym lepiej brzmiały.

Ale jako całość, spokojnie zasługuje na 8,5/10.
re: Born Again
VonDoom (gość, IP: 77.113.243.*), 2010-04-29 11:53:37 | odpowiedz | zgłoś
Najgorzej brzmiący krążek BS to raczej "Forbidden" - strasznie płaska, słabiutka produkcja plus bardzo przeciętne kompozycje.
re: Born Again
tymtym (gość, IP: 79.162.133.*), 2010-04-29 12:43:31 | odpowiedz | zgłoś
Propo brzmienia, zwróć uwagę na jedną rzecz - to 1983 rok - jest już punk, NWOBHM, Motorhead, za sprawą Venom zaczyna się black/thrash metal, a Metallica stawiając na ordynarne brzmienie i prymitywną produkcję debiutuje "Kill'Em All", które już tylko pozamiatało kurz po całym tym harmiderze. Możliwe, że majestatyczny, wygładzony, wywodzący się ze starych tradycji Black Sabbath postanowił pójść z duchem czasu, również stawiając na surowy, niedopieszczony sound. Od Gillana też ciężko tutaj wymagać, żeby śpiewał, jak w Purplach - za to drze japę, jak nigdy wcześniej i chyba w ogóle ciężko usłyszeć gdziekolwiek indziej takie jego popisy pod tym względem. Cóż, kiedyś był wielki. "Born Again" to świetny album i ciężko żeby było inaczej, jeśli w jednym studiu spotkają się takie osobistości.
re: Born Again
Jollyroger72 (wyślij pw), 2010-04-30 23:05:36 | odpowiedz | zgłoś
Born Again rządzi!!!
Uwielbiam całość dokonań tej kapeli oraz większość dokonań tych muzyków.Płyta super!Przesłuchajcie ją sobie na spokojnie, nie myśląc o ciążącej nazwie Black sabbath czy Deep Purple!Nie porównujcie do nich bo to inna na tamten czas prekursorska muza!Płyta fenomenalna.Jak pisał przedmówca, nie ma słabego utworu.Black Sabbath bez Ozzego udowodnił,że stanowią grono super muzyków a Gillan potwierdził,że jest niepowtarzalnym wokalistą. Większość fanów twierdzi,że Sabbath bez Ozzego się skończyło. Sorki.Miałem przyjemność widzieć Sabbath z Ozzym, Martinem i Dio(szkoda,że nie z Gillanem czy Halfordem-był taki koncert mam bootleg).Wierzcie mi Ozzy nie był najlepszy...A dla dzieciaków ciekawostka:Cannibal Corpse na epce/singlu(w zależności od wydania) Hammer Smashed Face nagrał cover właśnie Zero To Hero...
re: Born Again
T. (wyślij pw), 2010-05-01 12:00:41 | odpowiedz | zgłoś
Zgadzam się, brzmienie nie jest najlepsze, polecam poszukać bootlegu "Born again unmixed", gdzie jest znacznie surowsze, i tym samym o niebo(piekło?) lepsze brzmienie, oraz o jeden utwór więcej. Tak czy siak to były bardzo dobre utwory, i zarazem ostatnia płyta, na której Gillan tak się darł, choć chyba już sprawiało mu to trudności.
re: Born Again
vaderhead
vaderhead (wyślij pw), 2010-05-06 14:40:44 | odpowiedz | zgłoś
plyta zle brzmi ? ze co ? a jak stoner brzmi ? wszak to protoplasci stylu a plytka jest po prostu bosska
re: Born Again
Michcio (gość, IP: 85.158.139.*), 2010-05-11 13:41:24 | odpowiedz | zgłoś
W porównaniu z wcześniejszymi "Sabbath Bloody Sabbath" czy "Heaven And Hell" i z późniejszymi "The Eternal Idol" i "Headless Cross" brzmi, niestety, fatalnie. Co nie umniejsza wartości kompozycji.
re: Born Again
wronik (gość, IP: 92.3.193.*), 2010-05-16 10:49:24 | odpowiedz | zgłoś
Nie rozumiem tych pochwalnych hymnów. Ta płyta jest po prostu słaba. Zacznijmy od tego, że ani Gillan nie pasował do Sabbsów, ani on ze swoimi mrocznymi tekstami i riffami do jego świdrującego głosu. Poza "Zero The Hero" nie ma tu ani jednego udanego kawałka będącego wynikiem tej wymuszonej symbiozy. Po tych wielu latach całkiem zrozumiałe dla mnie jest, że ten krążek poszedł w niepamięć.
re: Born Again
tymtym (gość, IP: 79.162.137.*), 2010-05-18 18:43:07 | odpowiedz | zgłoś
Dyskusja w kategorii "płyta dobra/płyta słaba" tu już nie ma nawet najmniejszego sensu. Wielcy muzycy odchodzą, teraz Dio, wcześniej Steele, a następców jakoś brak. Dzisiaj nikt by już nie nagrał takiej płyty, jak Gillan z kolegami sprzed laty i tylko to się liczy. Że został nam kawał muzyki zrobiony przez jednych z największych w rocku.

Oceń płytę:

Aktualna ocena (369 głosów):

 
 
80%
+ -
Jak oceniasz płytę?

Materiały dotyczące zespołu

Lubisz tę plytę? Zobacz recenzje

Exodus "Shovel Headed Tour Machine: Live At Wacken And Other Assorted Atrocities"
- autor: Megakruk

Kruk "Before He'll Kill You"
- autor: Paweł Kuncewicz

Vader "Necropolis"
- autor: Megakruk

Metallica "Death Magnetic"
- autor: Ugluk

Iron Maiden "The Final Frontier"
- autor: Megakruk

Napisz recenzję

Piszesz ciekawe recenzje płyt? Chcesz je publikować na rockmetal.pl?

Zgłoś się!
Czy jesteś altruistą?