zaloguj się | nie masz konta?! zarejestruj się! | po co?
rockmetal.pl - rock i metal po polsku wtorek, 16 lipca 2019

recenzja: Sepultura "Chaos A.D."

20.05.2002  autor: Woland
okładka płyty
Nazwa zespołu: Sepultura
Tytuł płyty: "Chaos A.D."
Utwory: Refuse/Resist; Territory; Slave New World; Amen; Kaiowas; Propaganda; Biotech Is Godzilla; Nomad; We Who Are Not As Others; Manifest; The Hunt; Clenched Fist
Wykonawcy: Max Cavalera - wokal, gitara; Andreas Kisser - gitara; Paulo Xisto Pinto Jr. - gitara basowa; Igor Graziano Cavalera - instrumenty perkusyjne
Wydawcy: Metal Mind Productions
Rok wydania: 1993
Subiektywna ocena (od 1 do 10): 10

"Chaos A.D." różni się wielce od poprzednich dokonań Brazylijczyków. Bynajmniej Sepultura nie przerzuciła się na pop, :) ale w porównaniu do "Arise" czy "Beneath The Remains" ta płyta wydaje się... "spokojniejsza". Nie chodzi tylko o zwolnienie tempa, również liryczna zawartość krążka jest bardziej wymowna. Teksty zamieszczone na płycie (w większości napisane przez Maxa Cavalerę) są jednym wielkim manifestem przeciwko złu na świecie. Świadczą o tym chociażby tytuły: płyty i poszczególnych utworów.

W "Chaos Anno Domini" wprowadza bicie serca, wówczas jeszcze nienarodzonego, syna Maxa Cavalery... a później jest już słynne "Refuse/Resist". Każdy kolejny utwór różni się od innych i jest na swój sposób niesamowity.

Wystawiając ocenę, starałem się znaleźć jakieś słabe strony tego albumu... ale nie udało mi się. Nawet spokojne, akustyczne "Kaiowas" ma w sobie "coś", co nie pozwala się oderwać od głośników, a do tego jest świetnie wkomponowane w resztę płyty.

"Chaos A.D" jest płytą ponadczasową (brzmi to nieco patetycznie, ale jeśli się z nią zapoznacie, będziecie wiedzieć o czym mówię), doskonałą, której można słuchać do upadłego... Obiecuję, że się wam nie znudzi.

Komentarze
Dodaj komentarz »
re: Sepultura "Chaos A.D."
pik (gość, IP: 83.31.149.*), 2014-08-07 19:11:51 | odpowiedz | zgłoś
ja do dziś posiadam "Chaos A.D." na kasecie oryginalnej, a ''Roots'' to była chyba jedna z pierwszych płyt CD zakupionych przeze mnie.. pamiętam jak nauczycielka bodajże od polskiego mówiła nam, że ma kłopot z synem bo .. słucha Sepy:) To był chyba 1995r. czy jakoś tak.. stare, piękne czasy..
re: Sepultura "Chaos A.D."
Wolrad
Wolrad (wyślij pw), 2014-08-03 22:38:22 | odpowiedz | zgłoś
Super płyta, ale wolę Arise.
re: Sepultura "Chaos A.D."
Wolrad
Wolrad (wyślij pw), 2014-08-05 21:22:26 | odpowiedz | zgłoś
Żeby nie było. Chaos A.D też jest wspaniała, ale Arise była wcześniej, brzmienie bardziej pure i kasetę bardziej zajechałem.
re: Sepultura "Chaos A.D."
wac
wac (wyślij pw), 2014-08-06 14:26:12 | odpowiedz | zgłoś
nie ma co tłumaczyć - po prostu jest lepsza :D
re: Sepultura "Chaos A.D."
Wolrad
Wolrad (wyślij pw), 2014-08-06 18:10:14 | odpowiedz | zgłoś
Ale mało znana, ludzie znają zespół od Chaos A.D.
re: Sepultura "Chaos A.D."
wac
wac (wyślij pw), 2014-08-06 21:48:42 | odpowiedz | zgłoś
większość tych, których znam i któezy znają Sepulturę zna najlepiej właśnie Arise :)
re: Sepultura "Chaos A.D."
Wolrad
Wolrad (wyślij pw), 2014-08-08 20:08:50 | odpowiedz | zgłoś
Znasz właściwych ludzi, bo ja znam też takich, co z ciężkich brzmień lubią Bon Jovi :)
re: Sepultura "Chaos A.D."
wac
wac (wyślij pw), 2014-08-09 19:02:56 | odpowiedz | zgłoś
no eeej...do New Jersey grali prawie-heavy! :D skończyli się na Keep The Faith!
re: Sepultura "Chaos A.D."
Wolrad
Wolrad (wyślij pw), 2014-08-10 22:58:25 | odpowiedz | zgłoś
Po wyprowadzce z New Jersey, a szczególnie Newark, do LA wszyscy tak kończą :)
Ale sprawdziłem na wiki i wyszło że mieli taki album.
re: Sepultura "Chaos A.D."
RippR
RippR (wyślij pw), 2014-08-07 01:09:45 | odpowiedz | zgłoś
Beneath the Remains też wcale nie gorsze od Arise. A do A.D. mam sentyment z dzieciństwa. Nie mogłem uwierzyć, że można nagrać coś tak szybkiego jak Biotech ;)I oprócz muzyki, kawałek fajnej publicystyki w tekstach. Zieje piekłem trzeciego świata!
« Nowsze
1

Oceń płytę:

Aktualna ocena (596 głosów):

 
 
88%
+ -
Jak oceniasz płytę?

Materiały dotyczące zespołu

Lubisz tę plytę? Zobacz recenzje

Slayer "Seasons in the Abyss"
- autor: Woland

Metallica "Death Magnetic"
- autor: Ugluk

Pantera "Vulgar Display of Power"
- autor: Dober-man

Slipknot "Iowa"
- autor: kaRel

Behemoth "Evangelion"
- autor: Megakruk
- autor: Kępol

Napisz recenzję

Piszesz ciekawe recenzje płyt? Chcesz je publikować na rockmetal.pl?

Zgłoś się!
Kim zostaniesz, kiedy dorośniesz?