zaloguj się | nie masz konta?! zarejestruj się! | po co?
rockmetal.pl - rock i metal po polsku poniedziałek, 9 grudnia 2019

recenzja: Katatonia "Brave Murder Day"

2.04.1998  autor: kwas
okładka płyty
Nazwa zespołu: Katatonia
Tytuł płyty: "Brave Murder Day"
Utwory: Brave; Murder; Day; Rainroom; 12; Endtime
Wykonawcy: Jonas Renkse - instrumenty perkusyjne, wokal; Fredrik Norrman - gitara; Blackheim - gitara, gitara basowa
Wydawcy: Avantgarde Music
Rok wydania: 1996
Subiektywna ocena (od 1 do 10): 10

Katatonia - zespół zaburzeń psychicznych, występujący podczas schizofrenii, objawia się stanem osłupienia, katalepsją.

Nazwa zespołu wywoływała u mnie ciarki, gdy ją słyszałem. Niestety tylko ona, muzykę znałem jedynie z opowieści. Wcześniej słyszałem jakiś split z Hades, ale niewiele mogłem i umiałem wtedy ocenić.

Pierwsze, co mnie od razu zaskoczyło po przesłuchaniu, to wokale. Jakby skądś znane, tak mocne i potężne, jedyne w swoim rodzaju. Mogły należeć tylko do jednego czlowieka - Michaela Akerfeldta (Opeth). Wręcz idealnie wpasowane w muzykę, wyczekane i dobrane z mistrzowską perfekcją, czasem tylko wzniośle podkreślające riff zwierzęcym rykiem... bardzo miła, jak dla mnie, niespodzianka. W muzyce na pewno są melodie, wyraźne, często grane gitarą solową. Rozbudowana, niebanalna, wprowadzająca pierwiastek tajemniczości. To ona dominuje, to ona nadaje ton muzyce. Jest wyzywająca. Płynę z nią, słuchając tego wszystkiego, co niesie po ulewnych deszczach. Jest majestatyczna, chce się przy niej latać. Dmucha w skrzydła niczym wiatr. Jest świeża. Ma wiele do przekazania. Wiele zagadek i nieścisłości. Lirycznie jest obrazem moich myśli i marzeń. Tak pięknie wyrażonych. Nic więcej nie mogę napisać. Znowu się zakochałem. Znowu się zgubiłem... zachorowałem na Katatonię.

"The Brave Murder Day" został wydany przez Mystic Production. Całość muzyki na płycie została napisana przez Katatonię. Wszystkie słowa napisał Jonas Renkse. Produkcją zajął się Dan Swano.

Komentarze
Dodaj komentarz »
re: Katatonia "Brave Murder Day"
Wolrad
Wolrad (wyślij pw), 2015-10-24 01:53:27 | odpowiedz | zgłoś
Teraz jest czas na zmianę stylu, bo jak pisał Megakruk stoją w miejscu. Były już nawiązania do Paradise Lost, The Cure, Tool/ A perfect Circle, współpraca z Michaelem. Ciekawe od kogo podprowadzą patenty na nowych nagraniach.
re: Katatonia "Brave Murder Day"
Wolrad
Wolrad (wyślij pw), 2015-10-23 09:23:10 | odpowiedz | zgłoś
Połączenie doom metalu w stylu brytyjskim (PL, MDB, Anathjema) z motoryką wziętą z Ministry (Psalm 69) i Fear Factory spowodowało, że płyta okazała się sukcesem.

Na 'Brave Murder Day' utwory są dynamiczne, mimo zachowania zwykle ociężałej estetyki doom. A jednocześnie nie ma dyskoteki techmetalowej, co jest na plus.
re: Katatonia "Brave Murder Day"
pik (gość, IP: 95.40.149.*), 2015-10-19 20:18:27 | odpowiedz | zgłoś
Brave, try the meaning of loss..
Później grali lepiej
RadomirW (gość, IP: 193.219.114.*), 2013-08-26 11:30:15 | odpowiedz | zgłoś
Muzyka Katatonii z pierwszych dwóch albumów to jak dla mnie taki ubogi krewny stylistyki słynnej brytyjskiej Trójcy szczególnie Paradise Lost, z którego Katatonia rżnęła na potęgę. Zresztą większość klimatycznych kapel w połowie lat 90-ych grała lepiej i fajniej od ówczesnej Katatonii. Pierwszą płytą, którą Katatonia mnie do siebie przekonała było Tonight's decision, natomiast zajebistą (i wreszcie oryginalną) muzę to oni tworzyli w okresie LFDGD-TGCD. Ostatnie 2 albumy uważam za słabe. A ciąg dalszy stylistyki pierwszych dwóch płyt tworzy dziś October Tide, więc nie rozumiem po co Katatonia miałaby się uwsteczniać.
re: Później grali lepiej
Megakruk
Megakruk (wyślij pw), 2013-08-26 15:44:37 | odpowiedz | zgłoś
właśnie dlatego, że nie idzie już do przodu, stanie w miejscu to nie jest najlepsza strategia dla nich.
re: Katatonia "Brave Murder Day"
pik (gość, IP: 79.163.43.*), 2013-08-24 18:13:42 | odpowiedz | zgłoś
ja miałem to szczęscie, że usłyszałem na żywo (na sam koniec ich gigu, pamiętam) kawałek ''without god'' - w 2000r podczas ich wspólnego koncertu z zespołem opeth.
re: Katatonia "Brave Murder Day"
Megakruk
Megakruk (wyślij pw), 2013-08-24 07:33:04 | odpowiedz | zgłoś
baaardzo, ale to kurwa baaaaardzo chciałbym żeby jeszcze kiedyś nagrali coś o podobnej sile rażenia, bo obrany przez nich na Last Fair Deal kierunek.... po milionach tzw. ulepszeń na kolejnych płytach chyba się do cna wyeksploatował.
Brave - Murder - Day - klasyk, podbnie jak Dance Of December Souls - mistrzostwo świata.
re: Katatonia "Brave Murder Day"
Honza (gość, IP: 194.177.29.*), 2013-08-24 17:20:10 | odpowiedz | zgłoś
To była pierwsza rzecz jaką usłyszałem od nich.
Takie życzenia ma się względem każdej kapeli - np. żeby PL jeszcze nagrali w stylu Draconian, Gathering coś choć troche jak Mandylion, Anathema jak The S. Enigma, In Flames zbliżone do Jester Race, Acidy do Infernal, Helloween do Keeperów, Megadeth do Countdown itd... długo by wymieniać.
Z moich obserwacji wynika, że oni wszyscy mogliby to zrobić, bo ich na to stać, tylko problem leży w tym, że z niejasnych powodów nie chcą.
Brave. Murder. Day.
Chemik
Chemik (wyślij pw), 2012-02-20 18:46:13 | odpowiedz | zgłoś
Wspaniała, wspaniała płyta. Niesamowicie chwytliwe, piekne melodie osadzone w nieprzekombinowanych aranżacjach - cudowna prostota, ale absolutnie nie prostactwo. Razem z kontynuacją w formie Sounds of Decay można słuchać latami, powracając co pewien czas do tych osłuchanych setki razy kawałków i wciąż na nowo czerpać satysfakcję z obcowania z tymi dźwiękami. Klasyk!
Jeden z najważniejszych albumów lat 90-ych.
schizo (gość, IP: 83.5.226.*), 2010-02-16 13:03:15 | odpowiedz | zgłoś
Absolutne arcydzieło. Zarówno ''Brave Murder Day'' jak i ich debiut ''Dance of December Souls'' to płyty, które mają wspaniały, niesamowity miażdżący klimat, który na próżno szukać na następnych krążkach Szwedów.. ale nie mówię, że są słabe itp. są już po prostu troche inne.. w każdym razie to jednak, po przesłuchaniu tych dwóch albumów, można zachorować na ''katatonie''. Zdecydowanie nie polacam ich do częstego słuchania, inaczej.. prędzej czy póżniej psychiatryk pewny ;)

Oceń płytę:

Aktualna ocena (259 głosów):

 
 
86%
+ -
Jak oceniasz płytę?

Materiały dotyczące zespołu

Lubisz tę plytę? Zobacz recenzje

Opeth "Blackwater Park"
- autor: Zbyszek "Mars" Miszewski
- autor: Michu
- autor: Margaret
- autor: Arhaathu

Anathema "The Silent Enigma"
- autor: rick
- autor: Margaret

Napisz recenzję

Piszesz ciekawe recenzje płyt? Chcesz je publikować na rockmetal.pl?

Zgłoś się!
Którą kuchnię lubisz najbardziej?