zaloguj się | nie masz konta?! zarejestruj się! | po co?
rockmetal.pl - rock i metal po polsku niedziela, 3 marca 2024

recenzja: Armia "Legenda (reedycja)"

6.11.2004  autor: ad
okładka płyty
Nazwa zespołu: Armia
Tytuł płyty: "Legenda (reedycja)"
Utwory: Kochaj mnie; Przebłysk 5; Gdzie ja tam będziesz Ty; Opowieść zimowa; To moja zemsta; Legenda; Nie ja; Trzy bajki; To, czego nigdy nie widziałem; Dla każdej samotnej godziny; Podróż na Wschód; Niezwyciężony; Trzy bajki (video)
Wydawcy: Metal Mind Productions
Premiera: 2004
Subiektywna ocena (od 1 do 10): 7

Drugi krążek słynnej Armii, stworzonej w 1985 roku przez wokalistę Tomasza Budzyńskiego (wcześniej Siekiera) oraz gitarzystę Roberta Brylewskiego (Kryzys, Brygada Kryzys, Izrael) to porcja solidnego, energetycznego, ale nawet ja na tamte czasy (album wydany został w roku 1990) archaicznego hard rocka.

Dla mnie Armia jest jednym z czołowych polskich zespołów nurtu punk/harcore (z domieszką klasycznego metalu rodem z lat osiemdziesiątych). Punkowa motoryka spotyka się tu często z topornymi, blacksabbathowymi riffami i drapieżnym, hardcore'owym brzmieniem. Ta mieszanka daje bardzo przyzwoity efekt - mamy przed sobą niezwykle nęcącą i apetyczną rockową pożywkę. Od czasu do czasu muzycy okraszają to wszystko niespodziewanie ciekawą harmonią, w pewnym sensie wyłamującą muzykę z sztywnego hardrockowego schematu, wprowadzając element nieprzewidywalności i urozmaicenia. Największymi minusami są dla mnie: zbytnia skostniałość formy i konserawyzm brzmieniowy (wyjątków jest za mało...) oraz nudny, pompatyczny wokal, który razi swą sztuczną podniosłością i obniża przyjemność obcowania z nagraniem.

Podsumowając - reedyje Armii to bardzo dobra i chwalebna idea, gdyż mało na polskim rynku kapel, które mogłyby się poszczycić podobną klasą. Niestety, jest to raczej smutna refleksja...

Komentarze
Dodaj komentarz »
re: Jedna z najważniejszych płyt w historii rocka
wit77 (gość, IP: 80.50.235.*), 2010-02-03 22:39:21 | odpowiedz | zgłoś
Bardzo trafny komentarz, ale z tym:"Niestety, Armia nigdy później nie osiągnęła już, choćby zbliżonego poziomu artystycznego" nie mogę się zgodzić.
Moim zdaniem Triodante jest jeszcze lepszą płytą, polecam także ostatni krążek, totalnie odjechanego Freak'a.
Pozdrawiam
?
zarzenowany (gość, IP: 79.191.34.*), 2009-11-11 04:11:27 | odpowiedz | zgłoś
po przeczytaniu tej i klku innych recenzji Pana/Pani AD musze stwierdzic ze to to totalne nieporozumienie, pod wzgledem merytorycznym, technicznym, dziennikarskim, zupelna ignorancja. Tego rodzaju 'recenzje' autor powinien zostawic dla siebie a jezli ma az tak wysokie ambicje by dzielic sie z innymi swoimi opiniami to proponawalbym raczej jakiegos bloga.. (przepraszam za patetyczny ton ale ja poprostu jestem smiertelnie powazny, jak T.Budzynski)
10/10
tur (gość, IP: 80.50.235.*), 2009-08-06 14:47:24 | odpowiedz | zgłoś
Jedna z najważniejszych i najoryginalniejszych płyta w historii polskiego rocka z oceną 7? No cóż, są gusta i guściki... A wokal Budzego brzmi na płycie niesamowicie.
ta plyta to kamien milowy poskiego rocka
mariano (gość, IP: 87.204.126.*), 2009-02-24 21:33:36 | odpowiedz | zgłoś
metaforyczne teksty i ten mroczny klimat 10
Alternatywna recenzja
Krist (gość, IP: 83.28.150.*), 2009-02-02 13:48:54 | odpowiedz | zgłoś
Przepraszam, ale ta recenzja jest kiepska. Płyta jest wybitna. Nikt nie grał tak wcześniej, świetne brzmienie, świetne teksty, a właściwie poezja. Wokal to raczej melorecytacja, raczej nie pompatyczna, co powiedzmy poważna. Wybijają się bardzo melodyjne ostre riffy, oparte o hc/punk, ale są dość niestandardowe.
Bardzo oryginakne granie, bardzo oryginalnego zespołu. Ocena: 10
2
Starsze »

Oceń płytę:

Aktualna ocena (514 głosów):

 
 
94%
+ -
Jak oceniasz płytę?

Materiały dotyczące zespołu

- Armia

Lubisz tę plytę? Zobacz recenzje

2Tm2,3 "888"
- autor: Mojżesz

Metallica "Death Magnetic"
- autor: Ugluk

Lao Che "Prąd stały / Prąd zmienny"
- autor: Zubeht
- autor: ymia

Alice In Chains "Dirt"
- autor: Sajmon

King Crimson "In the Court of the Crimson King"
- autor: Grzegorz Kawecki

Napisz recenzję

Piszesz ciekawe recenzje płyt? Chcesz je publikować na rockmetal.pl?

Zgłoś się!
Kiedy sztuczna inteligencja zastąpi muzyków?