zaloguj się | nie masz konta?! zarejestruj się! | po co?
rockmetal.pl - rock i metal po polsku sobota, 31 października 2020

recenzja: Samael "Passage"

20.02.2002  autor: rick
okładka płyty
Nazwa zespołu: Samael
Tytuł płyty: "Passage"
Utwory: Rain; Shining Kingdom; Angel's Decay; My Saviour; Jupiterian Vibe; The Ones Who Came Before; Liquid Soul Dimension; Moonskin; Born Under Saturn; Chosen Race; A Man In Your Head
Wydawcy: Century Media Records, Metal Mind Productions
Rok wydania: 1996
Subiektywna ocena (od 1 do 10): 7

Widziałem Samaela na żywo trochę ponad rok temu, wtedy po raz pierwszy dłużej i dokładniej ich słuchałem. Zrobili na mnie całkiem pozytywne wrażenie, ale nic więcej. Nie byli dla mnie najważniejszym zespołem, występującym na Metalmanii '95. Później trafiła do mnie tylko jedna płytka - "1987 - 1992". Nic nowego, nic odkrywczego w każdym razie.

Jak gra Samael w 1996 roku? Troszkę inaczej niż dotychczas, może lepiej, a może nie. Wszędzie słychać klawiaturę, mającą zapewne tworzyć odpowiedni nastrój. Niestety w wielu miejscach mi osobiście ona przeszkadza. Wyjątkiem są utwory, w których udaje pianino albo organy (np. najlepszy "Angel's Decay"). Gitara została potraktowana troszkę po macoszemu, nie ma w ogóle solówek, jej rolę przejął keyboard. Muzyka stała się, między innymi z tego powodu, mechaniczna, na pograniczu techno, w "The Ones Who Come Before" granica została wręcz przekroczona. Przypomina to eksperymenty My Dying Bride, przyznać muszę, że techno grane na żywych instrumentach jest ciekawe, w tej chwili przynajmniej, kiedy nieliczni się tym zajmują.

Rozbudowanym, skomplikowanym i wciągającym muzycznie utworom towarzyszy wokal, który za jakieś dziesięć płyt może nawet zacznie śpiewać ludzkim głosem. Nie żebym nie lubił zwykłego deathowego ryku, po prostu wokal Samaela urozmaica go, czasem jest bliski deklamacji. Jeśli jest krzykacz, są zapewne jakieś teksty. One też się zmieniły, czyżby blackowe przekonania dotyczyły tylko młodych zespołów? Nie tyle może przekonania, co ich manifestowanie na każdym kroku. Nie samym szatanem Samael żyje.

Gdyby tak zamiast klawiatury zatrudnić dobrego gitarzystę (albo dać mu dojść do głosu)... Mogłaby to być najlepsza płytka roku. Nie, nie mogłaby, patrz "Irrational Anthems" zespołu Skyclad...

Komentarze
Dodaj komentarz »
re: Samael "Passage"
pik (gość, IP: 217.96.218.*), 2016-09-15 14:57:00 | odpowiedz | zgłoś
ech.. 7/10.. co najmniej 9/10 jak nie dycha, świetny album
re: Samael "Passage"
pik (gość, IP: 79.191.153.*), 2014-03-31 16:19:04 | odpowiedz | zgłoś
zawsze chetnie wracam do tego albumu
re: Samael "Passage"
Osservatore (gość, IP: 194.11.254.*), 2014-03-31 09:54:08 | odpowiedz | zgłoś
"Rozbudowanym, skomplikowanym i wciągającym muzycznie utworom towarzyszy wokal, który za jakieś dziesięć płyt może nawet zacznie śpiewać ludzkim głosem"

Ciekawe czy wizja Ricka okaze sie prorocza? Jesli dobrze rachuje to za jakies 2 plyty Vorph powinnien wreszczie nauczyc sie spiewac ;) Jakos nie chce mi sie w to wierzyc. Patrzac na ostatnie plyty Samaela to zbyt pojetnym uczniem nie jest ;)
re: Samael "Passage"
universal_soul (gość, IP: 84.13.63.*), 2014-03-31 16:28:29 | odpowiedz | zgłoś
Vorph ma zajebisty wokal - wystarczy posłuchać np. Voyage żeby zobaczyć jaką ma skalę. Potrafi zaśpiewać bardzo czysto, nisko, wyosko. Warknąć, krzyknąć - wszystko czego potrzeba
re: Samael "Passage"
Megakruk
Megakruk (wyślij pw), 2014-03-31 20:01:22 | odpowiedz | zgłoś
qrva przecież on ma zajebisty głos - kto bardziej sarkastycznie i przekonująco wykona - ein volk, ein reich ein fuhrer z man in your head, czy zmrozi żyły jak w Jupiterian Vibe, no qrva kto? Nie widzę lasu rąk, widzę las.....krzyży heheh.

Wake Up!
They Try To Steal The Man In Your Head
Make You Kneel In Front Of Icons
They Took The Place Which Wasn't Theirs
Enslave You With A Power They Don't Have
Don't Need To Be Guided
Their Lambs Become Rams
Tell Them The Universe Hides Inside Us All
Ein Volk, Ein Reich, Ein Fuhrer...
Is It What You Got
Or Is It What They Made
Holy War For Holy Fools
Blessed Are Those Who Break The Rules
Men Drink The Scum Of Rage
At The Lips Of Warrior Priests
What Happened, Happened Again
As No One Gets; You Cannot Win
If Someone Lost
Streams Of Blood Drown Soldiers' Hate
But Mothers' Tears Call Sons' Revenge
Stay Away From The Sectarian And Gregarious
If You Want To Keep The Precious Gift We Share
Be Right To Yourself, Be Your Own Judge
And Know, Non-Resolved Things
Generate Themselves Over And Over...

Co za zajebisty , zawsze aktualny tekst
re: Samael "Passage"
Megakruk
Megakruk (wyślij pw), 2014-03-31 06:57:51 | odpowiedz | zgłoś
wczoraj sobie ten temat odświeżyłem, urywa chuja jak w czasie premiery - Rain, Jupiterian Vibe, Man In Your Head, Angels Decay, Shining Kingdom....klasyk goni klasyk, a wokale Vorphalacka - te w Jupiterian, czy teatralnym Angels Decay - mistrzostwo zimnego mordowania japą. Qrvajapierdolę, ile bym dał żeby udało im się w końcu stworzyć coś na miarę Passage.
re: Samael "Passage"
pik (gość, IP: 79.191.153.*), 2014-03-31 19:56:48 | odpowiedz | zgłoś
Shinnning Kingddddom \m/

Oceń płytę:

Aktualna ocena (451 głosów):

 
 
84%
+ -
Jak oceniasz płytę?

Materiały dotyczące zespołu

- Samael

Lubisz tę plytę? Zobacz recenzje

Death "The Sound of Perseverance"
- autor: Rock'n Robert
- autor: Sanitarium

Metallica "Master Of Puppets"
- autor: Tomasz Kwiatkowski
- autor: Qboot

Opeth "Blackwater Park"
- autor: Zbyszek "Mars" Miszewski
- autor: Michu
- autor: Margaret
- autor: Arhaathu

Machine Head "The Blackening"
- autor: Mrozikos667

Sepultura "Chaos A.D."
- autor: Woland

Napisz recenzję

Piszesz ciekawe recenzje płyt? Chcesz je publikować na rockmetal.pl?

Zgłoś się!
Czy lubisz przeglądać sklepowe półki z płytami, nie szukając niczego konkretnego?