zaloguj się | nie masz konta?! zarejestruj się! | po co?
rockmetal.pl - rock i metal po polsku niedziela, 20 stycznia 2019

recenzja: Trauma "Archetype Of Chaos"

18.05.2010  autor: Katarzyna "KTM" Bujas
okładka płyty
Nazwa zespołu: Trauma
Tytuł płyty: "Archetype Of Chaos"
Utwory: Intro (White Architect); Cortex Deformation; A Dying World; War Machine; The Slime; The Truth Murder; Tabula Rasa; Portrait Of The Lies; Destruction Of The Demented World
Wykonawcy: Artur "Chudy" Chudewniak - wokal; Jarosław "Mister" Misterkiewicz - gitara; Dawid "Davidian" Rutkowski - gitara basowa; Arkadiusz "Mały" Sinica - instrumenty perkusyjne
Wydawcy: Witching Hour
Rok wydania: 2010
Subiektywna ocena (od 1 do 10): 9

"O cholera..." - takimi słowami powitałam nowy album Traumy w swoim odtwarzaczu. "Archetype Of Chaos" podeptał mnie okrutnie, a zarazem wstrzyknął mi ogromną dawkę energii płonącej czystej krwi death metalem. Na ogół brutalne deathowe granie nudzi mnie po dwóch czy trzech numerach. Oklepane riffy i nieustające blasty na perkusji jeśli w ogóle mają szansę wywołać u mnie jakąś reakcję, z reguły jest to ziewnięcie. Tym razem wywiesiłam białą flagę. Włączcie ten krążek naprawdę głośno, a gwarantuję, że ostro dostaniecie po grzbiecie, a potem jeszcze poprosicie o więcej.

Trauma ma mój szacunek od dawna, ale obserwując tendencję spadkową na nowych wydawnictwach doświadczonych kapel, po "Archetype Of Chaos" nie spodziewałam się cudów. I w zasadzie nie wiem, co jest takiego rewelacyjnego w tej płycie. Wszystko to już było, nie ma żadnej rewolucji i szokujących, nowych rozwiązań, a mimo to nie potrafię się odkleić od tego albumu już któryś dzień z rzędu.

Z jednej strony "Archetype Of Chaos" prezentuje nowoczesne oblicze death metalu, podrasowane samplami i odrobiną elektroniki. Z drugiej jednak jest to ta sama monumentalna maszyna, oparta na oldschoolowych podstawach. Płyta brzmi świetnie, wyraźnie słychać wszystkie instrumenty, a mimo to ciężar pozostaje bez zarzutu. "Archetype..." powinien podobać się zarówno fanom starej szkoły, jak i zwolennikom bardziej postępowego grania.

Teraz parę słów o kawałkach, które umieściłam na podium. Najbardziej nowoczesny, momentami kojarzący się z riffami Fear Factory, wydaje mi się utwór "Cortex Deformation". Ciekawy kompozycyjnie, łączący stare z nowym, nadawałby się na wizytówkę tego albumu. Mój kolejny faworyt, "The Trurth Murder", to prawdziwe mistrzostwo. Łagodne, tajemnicze intro, zaraz po nim morderczy łomot, a potem ciężki walec, który rozpędza się do niezłej prędkości i miażdży wszystko, co napotka na swojej drodze. Najmocniejszym uderzeniem na płycie jest natomiast kawałek "Tabula Rasa". Złowrogi, dysonansowy klimat i zabójcza precyzja rytmiki riffów przetaczają się po słuchaczu jak czołg.

Krótko mówiąc: świetna płyta. Jako że dziesięć punktów rezerwuję dla albumów przełomowych, Trauma dostanie ode mnie dziewięć. W pełni zasłużenie.

Komentarze
Dodaj komentarz »
posłuchałem ją 2x jak na razie
thilil (gość, IP: 94.232.216.*), 2010-05-22 19:54:52 | odpowiedz | zgłoś
słyyszeliście kiedyś nile z 1998 roku?egipt itp. no rozumiem odwołanie,inspiracja, czuje- niedosyt, pytam po co?niemożna inaczej? mało to kultur na świecie??
re: posłuchałem ją 2x jak na razie
saligia1982
saligia1982 (wyślij pw), 2010-05-23 15:18:32 | odpowiedz | zgłoś
O czym właściwie chciałeś napisać ?? Mógłbyś ująć wszystko bardziej jednoznacznie ??
Płyta zebrała sporo bardzo dobrych recenzji...
bandrew78
bandrew78 (wyślij pw), 2010-05-19 15:43:02 | odpowiedz | zgłoś
... ale zgadzam się, że czegoś tu brakuje, właśnie jakiegoś feelingu czy bardziej szalonych kompozycji, jakich nie brakowało np. na "Imperfect..." czy jej nastepczyni ("Frozen Gooood!!!"). To już druga pod rząd płyta Elblążan, w której niby wszystko gra, produkcja fajna, umiejętności muzyków spore (to zresztą pokazują od lat), a jakoś nie mam ochoty zbyt często do nich wracać. Szkoda, chociaż ocena i tak na pewno jak najbardziej pozytywna.
who knows?
vaderhead
vaderhead (wyślij pw), 2010-05-19 09:35:21 | odpowiedz | zgłoś
Mam ich kilka starych płyt, bardzo szanuję tę legendę, ale po wysłuchaniu tych kilku kawałków na myspace mam wątpliwości, czy warto kupić te płytę, jakos nie wiem ... może się przełamię po koncercie jakimś
Nie rozumiem recenzenta bo nowa Trauma jest 100 razy gorsza od choćby Virgin Snatch który dostał 7
Morson (gość, IP: 193.200.150.*), 2010-05-18 22:59:56 | odpowiedz | zgłoś
Nie rozumiem recenzenta bo nowa Trauma jest 100 razy gorsza od choćby Virgin Snatch - <Act Of Grace> który dostał 7... Jest zresztą dużo więcej fanych płyt które mają mniej niż 9 punktów... Koledzy recenzenta czy chwilowe zauroczenie?
Wcześniej, lepiej
Z_Vbr (wyślij pw), 2010-05-18 20:10:53 | odpowiedz | zgłoś
Poprzednie płyty również bardziej mi się podobały; tu zbyt sterylnie.
bez feelingu
napalona34 (gość, IP: 79.191.115.*), 2010-05-18 19:07:11 | odpowiedz | zgłoś
Faktycznie, jakieś to takie bez duszy bez feelingu, jaki mają chociażby Fear Factory, czy Decapitated, a w styl tej drugiej grupy jak sądzę celują muzycy Traumy. Poza tym wszystko świetnie brzmi, perfekcyjna produkcja, wszystko dobrze, tylko ... właśnie brakuje tu radości czy w ogóle jakiś uczuć ...
E tam ...
Zdzichu (gość, IP: 79.190.211.*), 2010-05-18 15:12:26 | odpowiedz | zgłoś
Wydaje mi się, że Traumenom skończyła się radość grania, "wszystko poukładane dużo dobrej roboty" odwalonej przez poważnych panów.Odrobinę szaleństwa by się przydało. Dobrze, że na koncertach to inna bajka.
re: E tam ...
T. (wyślij pw), 2010-05-20 10:21:42 | odpowiedz | zgłoś
Hm, a mnie właśnie koncert Traumy jakiś czas temu strasznie wynudził, oczywiście wszystko zagrane jak należy, ale tak jakoś grali jakby nie mogli, w dodatku wokalista wydawał się obrażony na cały świat faktem, że kapela grająca przed nimi zgromadziła więcej ludzi pod sceną.

Oceń płytę:

Aktualna ocena (118 głosów):

 
 
80%
+ -
Jak oceniasz płytę?

Materiały dotyczące zespołu

- Trauma

Lubisz tę plytę? Zobacz recenzje

Vader "Necropolis"
- autor: Megakruk

Black Sabbath "Born Again"
- autor: Paweł Kuncewicz
- autor: Szymon Wroński

Kruk "Before He'll Kill You"
- autor: Paweł Kuncewicz

Behemoth "Evangelion"
- autor: Megakruk
- autor: Kępol

Exodus "Shovel Headed Tour Machine: Live At Wacken And Other Assorted Atrocities"
- autor: Megakruk

Napisz recenzję

Piszesz ciekawe recenzje płyt? Chcesz je publikować na rockmetal.pl?

Zgłoś się!
Czy masz poczucie humoru?