zaloguj się | nie masz konta?! zarejestruj się! | po co?
rockmetal.pl - rock i metal po polsku poniedziałek, 10 grudnia 2018

recenzja: Yattering "Murder's Concept"

11.05.2000  autor: Kobarntrad
okładka płyty
Nazwa zespołu: Yattering
Tytuł płyty: "Murder's Concept"
Utwory: The Art Of The 20th Century; The Murderer; The Species; Life for Life; Exterminate; ...An Inanimate; Pleasure; Anal Narcotic; Damaged; Rescue
Wykonawcy: Marek Chudzikiewicz - gitara; Marcin Gołębiewski - instrumenty perkusyjne; Mariusz Domaradzki - gitara; Marcin "SVierszcz" Świerczyński - gitara basowa, wokal
Wydawcy: Seasons of Mist
Rok wydania: 2000
Subiektywna ocena (od 1 do 10): 7

Kiedy otrzymałem nową płytę Yattrering, byłem bardzo ciekaw, jak poradził sobie najlepszy debiut roku 1998. Czy nadzieje fanów nie były płonne? Obecnie z całą pewnością mogę rozwiać wszelkie wątpliwości. Yattering stanął na wysokości zadania.

Spodziewałem się płyty podobnej do poprzedniej produkcji "Human's Pain". Jednak myliłem się. Zespół osiągną całkiem inną jakość. Muzyka stała się bardziej skomplikowana i zagęszczona, przez co odbiór jej jest trudniejszy, ale wcale nie mniej ciekawy. Aby wejść w jej strukturę, nie wystarczy jedno przesłuchanie.

Dopiero po pewnym czasie możemy w pełni delektować się albumem. Albumem, który jest naprawdę genialnym dziełem. Trudno jest znaleźć jakikolwiek słaby punkt. Produkcja jest doskonała, wszystkie instrumenty przejrzyste i czytelne. Jedną rzecz, do której mam zastrzeżenia, to warstwa wokalna. Uważam że mogłaby być bardziej urozmaicona. Wydaje mi się, iż na moment uwagi zasługują wyczyny jednego z panów, który zasiada za instrumentem w niektórych kręgach zwanym perkusją. Co Ząbek robi z garami, to przechodzi pojęcie (pan Łosowski dał mu niezłą szkołę!). Muzyka jest bardzo brutalna, ale z finezją. Nie przechodzi w groteskę, co bardzo często zdarza się innym kapelom. "Murder's Concept" jest bardzo poważny i jednocześnie złowieszczy. Dlaczego? Wczytajcie się w teksty.

Yattering stworzył swój własny styl, styl bardzo brutalny, nowoczesny i zakręcony. Taki zespół na pewno śmiało może stawać w szranki z zespołami z zachodu (jak też i wschodu). Świeżość w podejściu do muzyki, odbieganie od schematów, predysponują Yattreing do czołówki światowego Death Metalu.

Komentarze
Dodaj komentarz »
re: Yattering "Murder's Concept"
Taniec_Smoka
Taniec_Smoka (wyślij pw), 2014-04-18 10:09:31 | odpowiedz | zgłoś
Yattering to połączenie psychodelii z bardzo techniczną jazdą (kto się nie zna, niech się nie wypowiada, bo szkoda słów). Kocham ich twórczość, bo jestem otwarty na wszelką jazdę - free jazz, death metal to tylko taki pierd - bądź co bądź.
re: Yattering "Murder's Concept"
Megakruk
Megakruk (wyślij pw), 2014-04-18 23:49:27 | odpowiedz | zgłoś
pełna zgoda, dodam, że swego czasu pretendowali do No. 1 u nas i nie tylko. Kto był kiedyś na jakimś ich gigu wie o czym piszę. Zombal to mistrz świata, swoją droga.
re: Yattering "Murder's Concept"
Taniec_Smoka
Taniec_Smoka (wyślij pw), 2014-04-19 13:33:23 | odpowiedz | zgłoś
Miałem to szczęście być, notabene niedługo przed ich śmiercią. Najważniejsze, że mimo profesjonalizmu, techniki i ciężkiego klimatu, mięli dystans do siebie samych.

Dla mnie są takim numero uno.
re: Yattering "Murder's Concept"
Wolrad
Wolrad (wyślij pw), 2014-04-17 20:00:14 | odpowiedz | zgłoś
Z recenzji wynika, że płyta jest wspaniała. Tylko dlaczego ocena punktowa tak niska?
re: Yattering "Murder's Concept"
Osservatore (gość, IP: 188.122.20.*), 2014-04-17 20:57:13 | odpowiedz | zgłoś
To i tak za dużo jak na ten bełkot. Byłem kiedyś na ich koncercie i pamiętam, że była to kupa bezmyślnego death metalu.
re: Yattering "Murder's Concept"
Wolrad
Wolrad (wyślij pw), 2014-04-17 21:42:18 | odpowiedz | zgłoś
A może nagłośnienie było wtedy kiepskie? Przy takiej muzie może to wpłynąc na odbiór. Po prostu zachwyty w recenzji nie pasowały do oceny.
re: Yattering "Murder's Concept"
Osservatore (gość, IP: 194.11.254.*), 2014-04-18 09:32:50 | odpowiedz | zgłoś
Nie, to nie o naglosnienie chodzi. Bezmyslna lupanka to zawsze bedzie bezmyslna lupanka, bez wzgledu na naglosnienie.
re: Yattering "Murder's Concept"
universal_soul (gość, IP: 84.13.52.*), 2014-04-18 22:51:17 | odpowiedz | zgłoś
w studio też musieli mieć chujowe nagłośnienie bo beznajdzieja. Jednak nie nazwałbym tego łupanką ale raczej rąbaniną
re: Yattering "Murder's Concept"
Osservatore (gość, IP: 188.122.20.*), 2014-04-19 00:08:00 | odpowiedz | zgłoś
Może masz rację. Ja niestety nie mam pojęcia jaka jest różnica między łupanką, a rąbaniną ;)
re: Yattering "Murder's Concept"
Wolrad
Wolrad (wyślij pw), 2014-04-17 21:52:38 | odpowiedz | zgłoś
Zresztą tak tylko się czepiam, bo wybiórczo znam ich twórczość, a coś mi w tej recenzji nie pasuje.....
« Nowsze
1

Oceń płytę:

Aktualna ocena (213 głosów):

 
 
75%
+ -
Jak oceniasz płytę?

Materiały dotyczące zespołu

Lubisz tę plytę? Zobacz recenzje

Morbid Angel "Gateways To Annihilation"
- autor: Konrad

Malefice "Entities"
- autor: Katarzyna "KTM" Bujas

Slayer "God Hates Us All"
- autor: ad
- autor: Paweł P.

Vader "De profundis"
- autor: Wełna

Napisz recenzję

Piszesz ciekawe recenzje płyt? Chcesz je publikować na rockmetal.pl?

Zgłoś się!
Po ilu pożegnalnych trasach koncertowych uznajesz, że zespół rzetelnie się pożegnał?