zaloguj się | nie masz konta?! zarejestruj się! | po co?
rockmetal.pl - rock i metal po polsku poniedziałek, 18 października 2021

recenzja: AC/DC "Back In Black"

3.06.2000  autor: Paweł Błoński
okładka płyty
Nazwa zespołu: AC/DC
Tytuł płyty: "Back In Black"
Utwory: Hells Bells; Shoot to Thrill; What Do You do For Money Honey; Given the Dog a Bone; Let Me Put My Love Into You; Back in Black; You Shook Me All Night Long; Have a Drink on Me; Shake a Leg; Rock and Roll Ain't Noise Pollution
Premiera: 1980
Subiektywna ocena (od 1 do 10): 9

"Back In Black" to pierwsza płyta nagrana po śmierci Scotta i jest to jedno z najważniejszych dokonań w muzyce rockowej tamtego okresu. Album na zawsze zapisze się w historii wielkiego rocka. Nowym wokalistą został Brian Johnson, który śpiewa w zespole aż do dziś.

"Back In Black" kupiłem dziewięć lat temu na kasecie, ale ostatnio ze względu na jej zużycie, postanowiłem nabyć CD. Nie ukrywam, że była to decyzja trafiona w dziesiątkę, muzyka jest porażająca. 1980 był rokiem rewolucji nie tylko w zespole AC/DC, ale w całym rocku, a sprawcą był właśnie "Back In Black" (szkoda, że nie mogłem w niej świadomie uczestniczyć, to musiało być wydarzenie). Utwory zawarte na krążku są dość ciężkie, głośne, surowe w brzmieniu, ale to jest to, co tylko dodaje uroku płycie. Album stał się klasykiem, do 1997 w USA sprzedano 16 milionów kopii. Muzycznie zespół pozostał praktycznie nie zmieniony. Producent pomógł jednak skoncentrować się na rockowym brzmieniu, czego wynikiem są ponadczasowe hymny, takie jak mocny "Back In Black", niesamowity "Hell's Bells" i melodyjny "Shoot To Thrill".

"Back In Black" jest na pewno albumem, a nie zbiorem utworów. Ocenę obniżyłem z maksymalnej dziesiątki jedynie ze względu na krótki czas trwania płyty. "Back In Black" to wizytówka AC/DC i dowód na to, że rok 1980 był ich ro(c)kiem.

Komentarze
Dodaj komentarz »
re: AC/DC "Back In Black"
Wolrad
Wolrad (wyślij pw), 2014-04-22 12:40:08 | odpowiedz | zgłoś
AC/DC to takie coutry dla metali.
Popularne, bo przebojowe. Pojedyncze kawałki słucha się przyjemnie, ale mam problemy, żeby jakąkolwiek ich płytę przesłuchać w całości.
re: AC/DC "Back In Black"
LittleStevieVai (gość, IP: 194.11.254.*), 2014-04-22 12:53:33 | odpowiedz | zgłoś
Ja tez. A tu niektorzy domagaja sie dziesiatki.
re: AC/DC "Back In Black"
Wolrad
Wolrad (wyślij pw), 2014-04-22 23:10:16 | odpowiedz | zgłoś
Chodziło o country dla metali, oczywiście. Znowu te literówki :)
re: AC/DC "Back In Black"
wac
wac (wyślij pw), 2014-04-26 00:32:37 | odpowiedz | zgłoś
bo to jest dla podstarzałych grubasów w ramonach śliniących się na kelnerki w przydrożnych knajpach :)
re: AC/DC "Back In Black"
Bungo (gość, IP: 149.156.194.*), 2014-04-15 20:41:14 | odpowiedz | zgłoś
Tak na kanwie przecieków, ze ACDC kończy działalność (chory Angus?), odświeżyłem dyskografie perunów. Ocena BiB na 9 to moim zdaniem profanacja.
re: AC/DC "Back In Black"
wers (gość, IP: 80.55.239.*), 2014-04-16 08:49:07 | odpowiedz | zgłoś
Chory Malcolm
re: AC/DC "Back In Black"
Staalkyer
Staalkyer (wyślij pw), 2014-04-16 19:04:36 | odpowiedz | zgłoś
podobno miał wylew i ro(c)kowania są raczej przeciętne :(
9?!
Mareek (gość, IP: 62.233.232.*), 2012-08-23 16:10:00 | odpowiedz | zgłoś
za krótki? to jest rock, szybkie, żywe utwory. po co na siłe wydłużać, dziwne kryterium.
i jak można słowem nie wspomnieć o jeszcze jednej perełce z tej płyty "You shook me all night long" ? uwielbiam!
Madafakadiamond
Magdalenafika (wyślij pw), 2011-07-07 15:36:29 | odpowiedz | zgłoś
Kurde i znowu nie wiem co powiedzieć.
Mam tą kasetę i ta płyta AC/Dc najbardziej mi się podoba dlatego daję 10!!!!
?
taki tam (gość, IP: 80.50.125.*), 2010-02-19 15:26:08 | odpowiedz | zgłoś
"Świetne" podsumowanie ;-) O ile musiałaby być dłuższa żeby było 10? Załamka normalnie...
To jest kolego rock'n'roll!!!
« Nowsze
1

Oceń płytę:

Aktualna ocena (512 głosów):

 
 
92%
+ -
Jak oceniasz płytę?

Materiały dotyczące zespołu

- AC/DC

Lubisz tę plytę? Zobacz recenzje

All My Life "All My Life"
- autor: RJF

Metallica "Master Of Puppets"
- autor: Tomasz Kwiatkowski
- autor: Qboot

Guns N' Roses "Appetite For Destruction"
- autor: Elwood

Iron Maiden "Brave New World"
- autor: Tomasz "YtseMan" Wącławski
- autor: piolo
- autor: Tomasz Kwiatkowski
- autor: Piotr Legieć
- autor: Rafał "Negrin" Lisowski
- autor: Marcin Bochenek

Machine Head "The Blackening"
- autor: Mrozikos667

Napisz recenzję

Piszesz ciekawe recenzje płyt? Chcesz je publikować na rockmetal.pl?

Zgłoś się!
Ile razy źle oceniłaś(eś) album po okładce?