zaloguj się | nie masz konta?! zarejestruj się! | po co?
rockmetal.pl - rock i metal po polsku poniedziałek, 16 grudnia 2019

recenzja: Samael "Above"

10.03.2009  autor: lcx
okładka płyty
Nazwa zespołu: Samael
Tytuł płyty: "Above"
Utwory: Under One Flag; Virtual War; Polygames; Earth Country; Illumination; Black Hole; In There; Dark Side; God?s Snake; On The Top Of It All; Black Hole (Verso Mix)
Wykonawcy: Michael "Vorph" Locher - gitara, wokal; Alexandre "Xy" Locher - instrumenty perkusyjne, programowanie, syntezatory; Christophe "Mas" Mermod - gitara; Makro - gitara basowa
Wydawcy: Nuclear Blast Records
Rok wydania: 2009
Subiektywna ocena (od 1 do 10): 9

Co i rusz podnoszą się głosy, że lepiej posłuchać starych płyt Szwajcarów, niż wydawać kasę na wymęczone, nowe produkcje. Ba, znaleźli się i tacy, którzy uznali, że rewolucyjna zmiana strony internetowej Samaela i podporządkowanie jej całkowicie nowemu albumowi to komercjalizacja, oznaka kryzysu i braku świeżych pomysłów. Odpowiedź jest jedna i nosi tytuł "Above".

Od pierwszych dźwięków słychać, że Samael nadal jest potęgą i basta! Dostaliśmy prawdziwą perłę, kawał (ponad 40 minut) grania ciężkiego jak grzech pierworodny. Vorph zapowiedział, że "Above" ma przypomnieć wszystkim o korzeniach Samaela. W porównaniu do dwóch ostatnich, mocno industrialnych albumów, nowa produkcja brzmi zdecydowanie bardziej złowieszczo i blackowo. Przy okazji jednak - nie jest to powrót do staroszkolnego grania, więc jeśli ktoś spodziewa się łojenia w stylu szalonych lat 90, to raczej się zawiedzie. Przekaz jest jasny - jesteśmy Samael, jesteśmy tu i teraz, gramy naszą własną, eksperymentalną muzykę dlatego, że takie są nasze korzenie, dlatego, że tak chcemy.

Po dwóch poprzednich albumach, podkreślonych jakby jeszcze przez "Era One", nastawiałem się na industrialne instrumentarium, elektroniczne eksperymenty i poszukiwania nowych środków wyrazu. I nagle "Under One Flag" wybucha mi z głośników blastami i wgniata w oparcie fotela, bez litości pędząc do przodu, brutalnie i nie do zatrzymania. Co lepsze - dalej mamy taką samą potęgę i mrok! I tak jest przez całą, calutką płytę. Każdy utwór Vorph wywrzaskuje do wtóru potępięńczych dźwięków, ciężkich riffów i rozwalającej linii basowej. Całość brzmi jak przykryta brudnym, gruboziarnistym filtrem, jest surowa i naprawdę przywodzi na myśl korzenie Samaela.

Współczuję nowym fanom zespołu, dla których "Solar Soul" jest najlepszą płytą - podejrzewam, że srodze się rozczarują, nawet ostatni numer na płycie (zremiksowane "Black Hole") nie będzie wystarczającą rekompensatą za wysłuchanie takiej ilości surowego blacku. Zwolennicy starego Samaela - z czasów "Blood Ritual" i "Ceremony of Opposites" - znajdą tu ducha tamtych albumów. A najlepiej podchodzić do Xy i Vorpha jak do klasyków i cieszyć się każdą płytą jak nową butelką najlepszego wina.

Komentarze
Dodaj komentarz »
Samael "Above"
vonsmroden (gość, IP: 178.73.48.*), 2010-11-30 21:42:15 | odpowiedz | zgłoś
Kopie dupę i mam gdzieś co o tym sadzicie. Above to płyta na którą czekałem 15 lat! A za to z megakrukiem chętnie napiję się browara, bo w odróżnieniu od większości z was ma dobry gust! Odnosi się to też powszechnie zjebanego Moon, dla mnie najlepszym co nagrał cezar od Daemoonseth - Act II.
Słucham tego co mi się podoba, a nie tego co jest "prawdziwe" lub popularne!
Sugestia
Varo Borja (gość, IP: 217.98.4.*), 2010-11-30 15:09:22 | odpowiedz | zgłoś
W związku z zaistniałą sytuacją (czytaj:sporem w kwestii częstej i gęstej pisaniny Megakruka),proponuję rockmetal.pl przemianować na megakruk.pl ;-)
re: Sugestia
cieszynek (gość, IP: 83.23.22.*), 2010-11-30 16:45:10 | odpowiedz | zgłoś
Niech po prostu odleci na zimę do swojego Ammanu, zamiast zaśmiecać nas tu wszystkich swoimi komentarzami i recenzjami. Przezimuje kruczek w Jordanii, to sie uspokoi i na wiosnę ruszy w lepszej formie i nie tak nerwowy :)
re: Sugestia
Megakruk
Megakruk (wyślij pw), 2010-11-30 17:06:09 | odpowiedz | zgłoś
Z tym też do redakcji. Czy to moja wina, że nikt się do opisywania wspomnianej przez kilku użytkowników rąbaniny się nie kwapi. Dla mnie to Nocny Pociąg z Mięsem, filozofia metalu, rocka mniej, bo średnio lubię. Materiały do recenzji - czytaj płyty - jako pracujący pryk, matka żona i kochanka zarazem w 99 prockach kupuję sobie sam, zaś jako klient płacący za towar mam prawo wypowiedzi. Co innego sprawa publikowania tutaj tekstu. Przecież nie je decyduję, czy tekst się tutaj pojawi, przedstawiam propozycję, reszta już należy do mądrzejszych ode mnie. Nie przypominam sobie recenzji w której napisałem - "nie słuchajcie tego lub tego", przypominam sobie za to prawie wszystkie gdzie napisałem to jest słabe.
hahahahaha
Jontek79
Jontek79 (wyślij pw), 2010-11-29 19:37:19 | odpowiedz | zgłoś
...no to sie teraz zagotowalo ;)Nie bede w tym uczestniczyl-nie mam ochoty!Obrazac tez nie mam ochoty bo po co i za co?Styl pisania recek i komentarzy Megakruka- owszem,moze i co poniektorych drazni.Mnie osobiscie to nie przeszkadza- wrecz przeciwnie.Czesto czytajac cokolwiek jegomoscia Megakruka bawie sie przednio.Kiedys w podobnym stylu(choc przyznam,ze smieszniej) pisal na lamach Thrash'em All'a Jarek Szubrycht i czesto plakalem ze smiechu czytajac jego recenzje :)Traktuje to co przeczytam z dystansem i przymrozeniem oka.Gust muzyczny ma kazdy z nas.Plytke taka czy inna mozna przesluchac- spodoba sie ok,niespodoba- swiat sie od tego nie zawali.
..........
Jontek79
Jontek79 (wyślij pw), 2010-11-28 22:01:30 | odpowiedz | zgłoś
...kurcze. Nie rozumiem Was.Spieracie sie o rzeczy nieistotne.Ten lubi Samaela takiego,inny takiego.Czy to wazne?Wiem, wiem recenzja recenzja- sprawa gustu chyba w tym wypadku-bo kazdy kieruje sie emocjami(nawet pan Megakruk)....... Ja lubie Samaela z okresu najdawniejszego do'Ceremony...' Pozniej juz sluchalem troszke innej muzyki.Wiem,ze te czasy juz nie wroca i wiem,ze Samael juz nie nagra podobnych albumow......... Ale czy naprawde trzeba sie spierac o to,czy to ten sam/nie ten sam zespol?...... mnie to osobiscie lotto!
re: ..........
vonsmroden (gość, IP: 213.189.41.*), 2010-11-28 22:56:22 | odpowiedz | zgłoś
Tak, trzeba, w imię zasad:)
re: ..........
dulu (gość, IP: 79.184.248.*), 2010-11-29 13:06:12 | odpowiedz | zgłoś
Po prostu nie mozna tu miec innego zdania niż megakruk, jeżeli masz przeciwstawne, to na 100 % cię zj.... a i czasami zbluzga. Zero tolerancji oraz obiektywizmu nawet przy recenzjach. Jeżeli ktoś daje maxa, albo blisko maxa takim gniotom jak Samael - Above, nowy Moon czy dajmy na to nowy Slayer, to wiadomo ze jest fanem napierniczania i rąbanki bez żadnej finezji i melodii. Tak więc nie martwcie się, jeżeli Megakruk wystawia maxa, to znaczy że to rąbanka i tylko tyle, jeżeli się przyczepia, to znaczy że zespół myśli i kombinuje, a swoją drogą dziwię się że jeszcze nie został zbanowany tu ktoś kto bluzga i to bardzo często.
re: ..........
Megakruk
Megakruk (wyślij pw), 2010-11-29 16:18:16 | odpowiedz | zgłoś
Nie martwię się i ja - dzięki za pocieszenie. To już sobie popłakaliśmy, a teraz konkrety - bluzgi są...w recenzjach, ale tylko oddające w moim mniemaniu zajebistość czegoś co mi się podoba, nigdy gdy coś mi się nie podoba: wyjątek ostatnie Gorgoroth, ale to typ muzyki i artystów, którzy raczej przyjęliby je z dobrem inwentarza. Bluzgów nie ma: ani pod adresem użytkowników, choć ich komentarze pod adresem kapel bywają wyjątkowo niewybredne, w stylu "z dupy, do dupy", on jest taki i sraki, wtedy reaguję na zasadzie kto sieje to też zbiera. Reakcji wymaga także zarzucanie mi cyt. "pierdolenia" itp. - co też nieraz się tutaj zdarzało. Nie bądź więc chłopcze/dziewczę niesprawiedliwym i oddaj każdemu co słuszne. Co do banu, serdecznie zapraszam do korespondencyjnego zgłoszenia zarzutów wobec mnie redakcji. Przecież nikt Cię nie związał, nie zabronił, czy nie uniemożliwił. Są tutaj nawet specjalne "psztyczki" do naciskania w tym celu.
re: ..........
dulu (gość, IP: 83.20.158.*), 2010-11-29 18:00:26 | odpowiedz | zgłoś
Bluzgi są nawet w komentarzach, przeczytajcie jak Megakruk odpowiada winterrrrowi, parę postów w dół. Totalny brak szacunku wobec innych komentujących, mało tego Megakruk to jedyny "recenzent" który wpisuje tak dużo komentarzy. Wiem, każdy chce być sławny i miec swoje 5 minut, ale wprowadzenie do komentarzy i do recenzji takiego języka oraz agresji to już niepojęte, ale jak się lubi rzucać mięsem, to i gusta muzyczne też się takie ma tylko mięcho, mięcho i rąbanka. Megakruk po prostu szkodzi temu portalowi. Ludzie piszcie jakieś recenzje i podsyłajcie je tutaj, bo z tych megakrukowych owiecie sie wszystkiego, tylko nie to jaka to płyta i jaka muzyka !!!!
« Nowsze
1
...

Oceń płytę:

Aktualna ocena (1612 głosów):

 
 
17%
+ -
Jak oceniasz płytę?

Materiały dotyczące zespołu

- Samael

Lubisz tę plytę? Zobacz recenzje

Pendragon "Pure"
- autor: Meloman

Metallica "Death Magnetic"
- autor: Ugluk

Behemoth "Evangelion"
- autor: Megakruk
- autor: Kępol

Machine Head "The Blackening"
- autor: Mrozikos667

Vedonist "The First Scream"
- autor: m00n

Napisz recenzję

Piszesz ciekawe recenzje płyt? Chcesz je publikować na rockmetal.pl?

Zgłoś się!
Muzyki ilu pochodzących z Azji zespołów rockowych lub metalowych często słuchasz?