zaloguj się | nie masz konta?! zarejestruj się! | po co?
rockmetal.pl - rock i metal po polsku środa, 29 stycznia 2020

recenzja: Anathema "Alternative 4"

27.04.2000  autor: szalony KaPelusznik
okładka płyty
Nazwa zespołu: Anathema
Tytuł płyty: "Alternative 4"
Utwory: shroud of false; fragile dreams; empty; lost control; re-connect; inner silence; alternative 4; regret; feel; destiny
Wykonawcy: Vincent Cavanagh - wokal, gitara; Duncan Patterson - gitara basowa; Daniel Cavanagh - gitara; Shaun Steels - instrumenty perkusyjne
Wydawcy: Metal Mind Productions, Peaceville Records
Rok wydania: 1998
Subiektywna ocena (od 1 do 10): 10

Anathema zaczynała od muzyki dość ostrej, grali death-metal, potem zaczęto mówić o nich jako o kapeli doom-metalowej, a skończyli... Dziś Anathema nazywana jest zespołem z grupy Pink Floydo-podobnych, ale wydaje mi sie, że to dosyć raniąca ocena.

Anathemie udało się (na "Alternative 4") połączyć swój wielki psychiczny dół i rockowe (lekkie) brzmienie. Pokazali, że nie trzeba przesterowywać wszystkiego i drzeć się do mikrofonu, aby muzyka była przejmująca. Teksty egzystencjalno-"wszystko-jest-do-dupy" i ciekawa muzyka. Anathema pięknie buduje utwory, zaczynając od wolnych i lirycznych początków, a kończąc na rozpędzonej rockowo-metalowej jeździe.

Klawisze występują jako osobny instrument... chodzi mi o to, że grają jako pianino czy przesterowane organy - nie grają, jak to dziś modne, non-stop w tle. Do tego mamy skrzypce, które pięknie komponują się z całością (solówka gitara plus skrzypce w "Fragile Dreams" rządzi). Utwory z "Alternative 4" mają w sobie coś szczególnego. Jest to jedna z niewielu kaset, które ostatnio słyszałem, gdzie od razu rozróżniam kawałki i pamiętam połowę słów. Każdy utwór coś w sobie ma. Nie jest to jednolita masa. Moje typy to "Empty" i "Lost Control". Anathema nadal tworzy muzykę naładowaną emocjami i piękną. Nie zgadzam sie, że jest jednym z tych zespołów, które zeszły na psy (vide Metallica, czy Paradise Lost). Jeżeli lubicie te klimaty - kupcie.

Komentarze
Dodaj komentarz »
re: Anathema "Alternative 4"
Megakruk
Megakruk (wyślij pw), 2013-04-13 18:02:52 | odpowiedz | zgłoś
mam dziwne odczucia co do tej płyty, straciła coś z tego ulotnego klimatu poprzedniczek, ale kawałek tytułowy cenię do dziś bardziej niż największe hity tego krążka jak Fragile Dreams, a przecież jest najbardziej eksperymentalny i ma się nijak do poprzednich płyt. Poza tym znów dziwnie się czuję, bo jako zdeklarowany fan Anathemy do Eternity i tak za najważniejszy ich krążek uważam Judgement - chore to kurwa....
re: Anathema "Alternative 4"
pik (gość, IP: 79.163.12.*), 2013-04-13 14:33:53 | odpowiedz | zgłoś
Świetna płyta podobnie jak The Angel And The Dark River. Mają swój klimat.
re: Anathema "Alternative 4"
noname (wyślij pw), 2013-04-12 20:43:34 | odpowiedz | zgłoś
nie moge sie przekonac do tej kapeli; nudziarstwo jak dla mnie; juz bardziej trawie mdb; ogolnie jednak oba te bandy sa o lata swietlne za paradajsami;
re: Anathema "Alternative 4"
Lukasss
Lukasss (wyślij pw), 2013-04-13 10:35:24 | odpowiedz | zgłoś
Zarzucić jakiejś kapeli nudziarstwo, a chwilę później napisać o MDB to duża odwaga. Żeby było jasne - lubię całą wielką trójkę z UK, ale w przynudzaniu to właśnie MDB było najskuteczniejsze (The Angel and the Dark River!!!). I przynajmniej jeśli chodzi o dokonania z lat 90. zgadzam się całkowicie, PL było najlepsze.
re: Anathema "Alternative 4"
noname (wyślij pw), 2013-04-13 13:36:52 | odpowiedz | zgłoś
postaram sie uzasadnic moja opinie: do tej pory przesluchalem tylko 4pierwsze albumy anathemy i wedle mojego subiektywnego odczucia sa one po prostu nuzace; co do mdb, fakt, ten zespol przynudzanie opanowal do perfekcji ale ma w swojej dyskografii takze kilka zywszych, bardziej zroznicowanych albumow, ze wymienie tutaj chocby moje ulubione the dreadful hours; odnosze tez wrazenie ze gdy mdb przynudza to robi to w niepowtarzalny sposob- mozna go kochac, nienawidziec, ale jest to bardzo charakterystyczne; z kolei gdy graja ciezko to jest to lojenie az milo; byc moze pospieszylem sie z osadem anathemy, bo wnioskuje tylko po wczesnych plytach ale oni znow jak na metal graja bez jaja a gdy biora sie za'klimaty' to ta klimatycznosc niczym nie przykuwa uwagi; inaczej mowiac, samo wyposrodkowanie stylistyczne nie jest niczym zlym ale mnie zadne oblicze anathemy nie przekonuje; i dlatego stawiam mdb wyzej
re: Anathema "Alternative 4"
Lukasss
Lukasss (wyślij pw), 2013-04-13 14:45:42 | odpowiedz | zgłoś
Ja świetnie rozumiem, że można ich nie trawić. Generalnie lubię stare dokonania Anathemy, ale za najlepsze uważam albumy dopiero w okresie rockowym (powiedzmy, że od A Fine Day to Exit; właśnie naraziłem się setkom starych fanów:) A czy ich płyty są nijakie? Dla mnie nie, dla Ciebie tak, kwestia gustu.
Co do MDB sprawa jest trudniejsza - dobre są wczesne rzeczy z ostrzejszą jazdą, dobre są niektóre późniejsze płyty, ale bywa nierówno. Moim ulubionym albumem jest, uwaga, 34.788%...Complete. Za The Dreadful Hours sporo im się oberwało, a to też przyzwoita płytka. Sporo złego w ich przypadku zrobiły też koncerty - kiedyś mocne i dynamiczne (jakkolwiek to brzmi w odniesieniu do tej kapeli), później z kolei bardzo statyczne. Teraz chyba znowu jest lepiej, może w końcu pojawią się w Polsce, bo już wieki całe nas omijają.
re: Anathema "Alternative 4"
pik (gość, IP: 79.163.12.*), 2013-04-13 15:11:02 | odpowiedz | zgłoś
przecież grają w Polsce- na festiwalu w Węgorzewie. Co do Anathemy. trzeba być głuchym, że by nie docenić tak zajebistych plyt ja The Silent Enigma czy właśnie A4. Takie jest moje zdanie.
re: Anathema "Alternative 4"
noname (wyślij pw), 2013-04-13 16:04:50 | odpowiedz | zgłoś
nie wydaje mi sie zebym byl gluchy ;)po prostu kwestia gustu.. a4 ani enigmy do domowej kolekcji nie wlacze, po prostu przyzwoite krazki ale nic ponadto dla mnie; jesli chodzi o klimaty wole odpalic floydow(podobno anathema sie na nich wzoruje)a z innej polki massive attack
re: Anathema "Alternative 4"
noname (wyślij pw), 2013-04-13 16:06:24 | odpowiedz | zgłoś
aha, no i oczywiscie paradajsow, tiamat czy the gathering ;)
re: Anathema "Alternative 4"
Lukasss
Lukasss (wyślij pw), 2013-04-13 16:09:59 | odpowiedz | zgłoś
Tak, chwilę później znalazłem info na ten temat. Wybierałem się tam kilka razy i nigdy się nie udało, więc pewnie i tym razem nie dotrę...
« Nowsze
1

Oceń płytę:

Aktualna ocena (606 głosów):

 
 
90%
+ -
Jak oceniasz płytę?

Materiały dotyczące zespołu

Lubisz tę plytę? Zobacz recenzje

King Crimson "In The Court Of The Crimson King"
- autor: Grzegorz Kawecki

Metallica "Master Of Puppets"
- autor: Tomasz Kwiatkowski
- autor: Qboot

Opeth "Blackwater Park"
- autor: Zbyszek "Mars" Miszewski
- autor: Michu
- autor: Margaret
- autor: Arhaathu

My Dying Bride "Turn Loose the Swans"
- autor: Miki(S)
- autor: Margaret

Pink Floyd "Wish You Were Here"
- autor: Tomasz Kwiatkowski
- autor: GSB
- autor: Tomasz Klimkowski

Napisz recenzję

Piszesz ciekawe recenzje płyt? Chcesz je publikować na rockmetal.pl?

Zgłoś się!
Czy słuchasz podkastów?