zaloguj się | nie masz konta?! zarejestruj się! | po co?
rockmetal.pl - rock i metal po polsku sobota, 7 grudnia 2019

recenzja: Moonspell "Sin/Pecado"

9.09.2000  autor: Lambert
okładka płyty
Nazwa zespołu: Moonspell
Tytuł płyty: "Sin/Pecado"
Utwory: Slow Down!; handmakeGod; 2econd Skin; Abysmo; Flesh; Magdalene; V.C. (Gloria domini); EuroticA; Mute; Dekadence; Let the children cum to me...; The hanged Man; 13!
Wydawcy: Century Media Records, Metal Mind Productions
Rok wydania: 1998
Subiektywna ocena (od 1 do 10): 8

To chyba najbardziej kontrowersyjna płyta w dorobku Moonspell. Burzę, jaką wywołało wśród fanów wydanie "Sin/Pecado", możnaby chyba tylko przyrównać do reakcji na zmiany stylistyczne jakie nastąpiły w Paradise Lost. I co najciekawsze, pomimo tych wszystkich oskarżeń, "Sin/Pecado" nie jest wcale albumem złym. Po prostu zostały użyte nieco inne śródki wyrazu, elektronika trochę bardziej weszła w grę. Ale klimat pozostał ten sam. Słychać to już na samym początku, po króciutkim "Slow Down!", jest niesamowity "handmadeGod", a potem wcale nie jest gorzej, wręcz przeciwnie.

Im dłużej słuchamy tej płyty, tym mocniej zastanawiamy się, czy te ataki na Moonspell mają sens. Fernando Ribeiro i spółka spokojnie mogli nagrać "Irreligious 2". Nie zrobili tego. Czy odwaga w przełamywaniu utartych kanonów i zasad jest czymś nagannym? W każdym razie jednego jestem pewien, z tego "Grzechu" raczej nie muszą się spowiadać.

Komentarze
Dodaj komentarz »
re: Moonspell "Sin/Pecado"
Przemo667
Przemo667 (wyślij pw), 2014-10-04 00:22:15 | odpowiedz | zgłoś
Bardzo dobry album i dojrzały biorąc pod uwagę że Fernando i spółka mieli wtedy ok. 24 lat, mimo, że Moonspell gra dość charakterystyczną muzykę to ten album jest jedyny w swoim rodzaju, ogólnie po tym albumie do "Memorial" było dość słabo..
re: Moonspell "Sin/Pecado"
pik (gość, IP: 83.31.149.*), 2014-10-03 17:13:52 | odpowiedz | zgłoś
świetny krażek, nadal go uwielbiam- ma klymat, obok Wolfheart mój ulubiony Moonspella a Irreligious na 3 miejscu
re: Moonspell "Sin/Pecado"
Wolrad
Wolrad (wyślij pw), 2014-10-02 22:20:04 | odpowiedz | zgłoś
Jak dla mnie album zupełnie niesłuchalny. Nic w nim nie mogę odnaleźć dla siebie. Nie wiem, może fanom gotyku odpowiada takie podejście do gatunku. Mało słucham gotyku i zdecydowanie wolę ich mocniejsze płyty. Lata świetlne od rewelacyjnej płyty Wolfheart i b. dobrej Irreligious.
re: Moonspell "Sin/Pecado"
Thrash Lover (gość, IP: 194.11.254.*), 2014-10-03 10:18:25 | odpowiedz | zgłoś
A to ciekawa opinia. Ja nie slucham gotyku prawie wcale, ale ta plyte bardzo lubie. Choc i tak wole "Irreligious". Dzis sluchalem jej w samochodzie :)
re: Moonspell "Sin/Pecado"
RadomirW (gość, IP: 193.219.114.*), 2014-10-03 11:53:09 | odpowiedz | zgłoś
Akurat na tym albumie to gotyku za wiele nie ma. Płyta jest bardzo dobra (zresztą jak większość dokonań tej kapeli no może poza wyraźnie słabszym od reszty dokonań Darkness and hope). Z perspektywy czasu widać jednak pewne niedociągnięcia, choćby w wokalach czy tych nakładkach elektronicznych, które jak dla mnie są tu trochę na siłę, pod dyktando wytwórni, by wpasować się w ówczesny (końcówka lat 90-ych) trend elektronicznych, depeszmodowskich eksperymentów w metalu klimatycznym. Tym niemniej według mnie 9/10 się temu albumowi należy.
re: Moonspell "Sin/Pecado"
Thrash Lover (gość, IP: 194.11.254.*), 2014-10-03 16:42:01 | odpowiedz | zgłoś
To dajesz 9 na 10 punktow albumowi, ktory jest dla Ciebi zupełnie niesłuchalny? ;)
re: Moonspell "Sin/Pecado"
Wolrad
Wolrad (wyślij pw), 2014-10-03 18:49:18 | odpowiedz | zgłoś
Niesłuchalny dla mnie :) innym widać odpowiada. Rzeczywiście nie jest to stricte gotyk, raczej jakiś electro-rock.
zgoda
pik (gość, IP: 79.163.167.*), 2012-04-15 15:40:09 | odpowiedz | zgłoś
i tylko szkoda, że nic z tej płytki -ostatnio - nie grają;/
Arcydzieło
jesus69 (gość, IP: 83.6.133.*), 2012-04-08 18:25:40 | odpowiedz | zgłoś
Najlepszy album Moonspell - posiadający cudowny, wręcz zniewalający klimat. Abysmo + The Hanged Man- genialne utwory ale reszta także świetna. Słucha sie tej płytki po prostu wybornie. 10/10

Oceń płytę:

Aktualna ocena (303 głosy):

 
 
80%
+ -
Jak oceniasz płytę?

Materiały dotyczące zespołu

Lubisz tę plytę? Zobacz recenzje

Tiamat "Wildhoney"
- autor: Miki(S)
- autor: Raf

Samael "Above"
- autor: Krzysiek "kksk"
- autor: lcx

Metallica "Master Of Puppets"
- autor: Tomasz Kwiatkowski
- autor: Qboot

Acid Drinkers "Verses of Steel"
- autor: Lubek
- autor: don Corpseone

Behemoth "The Apostasy"
- autor: Zagreus
- autor: Ugluk

Napisz recenzję

Piszesz ciekawe recenzje płyt? Chcesz je publikować na rockmetal.pl?

Zgłoś się!
Którą kuchnię lubisz najbardziej?